Het is makkelijk, het is verleidelijk, het is o-zo-onveilig: het gebruik van een openbaar wifinetwerk. Voor je het weet – of zonder dat je het weet – gaan kwaadwillenden met jouw zakelijke data aan de haal, met alle mogelijke gevolgen van dien. Welke risico’s loop je als je tóch inlogt op zo’n wifinetwerk? En hoe voorkom je deze het beste? We sommen het voor je op.
Vier risico’s van een openbaar wifinetwerk
- Je gevoelige klantgegevens liggen op straat, met imagoschade tot gevolg: Deel je het wifinetwerk met kwaadwillenden, dan kan het zomaar zijn dat zij toegang weten te krijgen tot bestanden die je verstuurt, of zij achterhalen logingegevens van je en kunnen zo bij je bedrijfsbestanden. Je hebt binnen no-time een datalek waarover je wellicht je klanten moet informeren.
- Je hebt geen toegang meer tot je (werk)bestanden: De kans op malware en ransomware is een stuk groter als cybercriminelen je internetverkeer kunnen monitoren – of zelfs via slimme trucjes via hun apparatuur laten verlopen. Voor je het weet zijn je bestanden versleuteld en is de toegang je ontnomen. Tot het moment dat je een betaling doet.
- Je loopt financiële schade op door identiteitsfraude: Komen criminelen achter identiteitsgegevens, dan kan je dat zomaar eens duur komen te staan. Letterlijk. Criminelen gebruiken deze namelijk om uit jouw naam spullen te kopen, of leningen aan te gaan. Het geld of de spullen gaan niet naar jou, maar je mag ze wel betalen.
- Je kunt je toestel niet meer gebruiken: Kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot je smartphone of laptop, dan ontstaat niet alleen het risico dat je niet meer bij je bestanden kunt; misschien kun je het apparaat helemaal niet meer gebruiken. Weg productiviteit. Weg bereikbaarheid. Weg blijheid.
Vier manieren om de risico’s van onveilige wifi te voorkomen
Gelukkig zijn er diverse manieren waarop jij de risico’s van een openbaar wifinetwerk kunt vermijden.
- Maak gebruik van een VPN-verbinding: Een VPN (Virtual Private Network) zorgt een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Deze versleutelt al je dataverkeer, zodat niemand deze zomaar in kan zien.
- Gebruik geen apps met privégegevens: Zie je geen alternatief en kún je niet anders dan verbinding maken met het openbare wifinetwerk? Zorg dan in ieder geval dat je geen gebruikmaakt van privacygevoelige apps, zoals je bankapp. In het algemeen raden we het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord af voor elke app of online dienst.
- Gebruik je smartphone als mobiele hotspot: Wist je dat je met je smartphone een eigen wifinetwerk kunt maken? Deze functie heet ‘mobiele hotspot’. Op deze manier kun je jouw mobiele internetverbinding delen met bijvoorbeeld je laptop. Zorg wel dat je een wachtwoord instelt, zodat niet alsnog allerlei andere personen op hetzelfde wifinetwerk zitten.
- Houd je zakelijke data veilig met Mobile Device Management (MDM): Gebruik een MDM- oplossing om je zakelijke apps en data veilig te stellen. Creëer hiermee een gescheiden werk- en privéomgeving op de zakelijke telefoon en bepaal onder welke voorwaarden de smartphone zakelijk gebruikt wordt. Zorgen dat er simpelweg geen verbinding gemaakt kan worden met een openbaar wifinetwerk kan letterlijk een vinkje aanzetten zijn.
Meer weten?
Wil jij het mobiel gebruik van je collega’s veiliger maken? Wil jij voldoen aan de GDPR-richtlijnen en risico’s op imagoschade en financiële schade beperken?
Neem contact op met je WilroffReitsma- contactpersoon of bel 020 – 40 777 00. Dan maken we het simpel voor je.