fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Moderne werkplek

Zeven valkuilen bij het maken van een IT-adoptieplan

Een goede adoptie is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle omarming van nieuwe IT-oplossingen. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel. Een goede IT-adoptie ontstaat natuurlijk niet vanzelf. Het vereist een doordachte aanpak, ofwel een adoptieplan. Hoe duidelijker en completer zo’n plan, hoe sneller de adoptie. We delen zeven valkuilen bij het maken van zo’n IT-adoptieplan, zodat jij deze alvast kunt voorkomen.

1. Je focust op de techniek in plaats van de mens 

Techniek kan nog zo innovatief zijn, als collega’s er niet mee kunnen werken heb je er niets aan. Staar je dus niet blind op de nieuwste functionaliteiten. Kijk in plaats daarvan hoe je de werkplek kunt laten aansluiten bij de behoeften van je collega. Stel gebruiksgemak centraal in je IT-adoptieplan en je werkt een stuk effectiever toe naar resultaat.

2. Je wilt alles in je eentje doen

Een succesvolle adoptie is een verantwoordelijkheid van het hele bedrijf. Het is daarom belangrijk dat je iedere afdeling betrekt bij het proces. Luister naar hen, bied vertrouwen en zekerheid, en wees duidelijk over de voordelen van de oplossing. Dat schept duidelijkheid, wat sterk bijdraagt aan het enthousiasme. Betrokkenheid werkt ook positief op het teamgevoel. Dat draagt bij aan het versnellen van de adoptie.

3. Je stelt geen meetbare doelen

Het succes van je adoptie wordt pas echt inzichtelijk wanneer je dit kunt meten. Een manier om dat te doen is via een nulmeting. Het effect van de oplossing meet je dan door het vergelijken van de oude met de nieuwe situatie over een bepaalde periode. Stel daarbij vooraf meetbare doelen vast, zoals het verbeteren van de bereikbaarheid met 20 procent binnen drie maanden. Zo zie je of je doelstellingen in lijn liggen met de resultaten van de oplossing en kun je makkelijk bijsturen.

4. Je hebt geen ambassadeurs aangesteld

De aanloop naar nieuwe oplossingen brengt vaak angst voor het onbekende met zich mee. Het wegnemen daarvan biedt zekerheid en draagt bij aan de adoptie. Het is verstandig om per afdeling een ambassadeur aan te stellen die de adoptie op die afdeling begeleidt. Vaak vinden collega’s dit prettiger dan aan te moeten kloppen bij de IT-beheerder, die doorgaans geen tijd heeft om vragen vanuit de gehele organisatie te beantwoorden.

5. Je maakt een verkeerde inschatting van tijd en budget

Het adopteren van nieuwe oplossingen gaat niet over één nacht ijs. Je hebt te maken met een tijdsplanning, verschillende leercurves, budgetten en diverse andere factoren. Wees daar realistisch in en ga niet overhaast te werk. Wij ondersteunen je daar graag in. Zo kom je straks niet voor obstakels of vervelende verrassingen te staan, zoals onverwacht hoge kosten, en weet je altijd waar je aan toe bent.

6. Je houdt het bij theorie 

Goede IT-adoptie komt voort uit gebruiksgemak. De ideale manier om dat duidelijk te maken is via gebruikerstrainingen. Hierbij leren je collega’s de oplossing in de praktijk te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld via een testomgeving voorafgaand aan de uitrol. Dit verlaagt de leercurve en vergroot de productiviteit. Geen woorden, maar daden, zogezegd.

7. Je communicatie is onduidelijk

Communicatie die belangrijk is voor de adoptie zou eenvoudig toegankelijk moeten zijn. Denk aan het delen van werkinstructies, handleidingen en veelgestelde vragen in Microsoft Teams of SharePoint. Toegang tot deze informatie maakt het voor iedereen makkelijker om in eigen tempo te leren over de nieuwe oplossing, of kennis op te frissen.

Meer weten over een IT-adoptieplan?

WilroffReitsma maakt IT-adoptie graag simpel. Wil jij ook zeker weten dat je in één keer goed van start gaat en zo het beste uit de organisatie haalt? Neem dan even contact met ons op en wij gaan voor je aan de slag. Zo maak jij van je nieuwe project meteen een succes.

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross