fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Vijf belangrijke lessen die we door de coronacrisis hebben geleerd

De afgelopen tijd is ons leven radicaal veranderd door de coronacrisis. We werken anders, communiceren anders met collega’s, en zijn door thuiswerken genoodzaakt een goede balans tussen werk en privé te vinden. Dat is even wennen, maar tegelijkertijd levert de coronacrisis ook nieuwe inzichten op. We delen graag vijf leermomenten met je, en hoe je deze omzet in kansen voor de productiviteit.  

1. Omarming van werken op afstand

Het verplichte thuiswerken heeft de voordelen van mobiel werken concreter gemaakt. Organisaties die eerder nog terughoudend waren, plukken nu de vruchten van deze werkwijze. In het tweede kwartaal van dit jaar deden Nationale Vacaturebank en Intermediair onderzoek naar de mening van medewerkers. Hieruit bleek dat 53 procent van hen thuiswerken als positief ervaart. Het flexibeler indelen van de eigen werkdag, vermindering van reistijd en meer tijd voor het gezinsleven worden beschouwd als pluspunten. Dit zijn zaken die bijdragen aan een betere werk-privébalans, meer werkplezier en een hogere productiviteit, en daarom ook na de crisis voor werkgevers interessant zijn.

2. Andere kijk op communicatie met collega’s

Nu we allemaal op ons eigen eilandje werken, merken we pas hoe belangrijk regelmatig contact met collega’s is. Uit het onderzoek komt naar voren dat 65 procent van de ondervraagden zijn of haar collega’s mist. Dat kan gevoelens van eenzaamheid en stress in de hand werken. Om dat tegen te gaan is met name visueel contact belangrijk. Elkaar kunnen zien heeft een positiever effect dan alleen spraak. Via Microsoft 365 kun je heel eenvoudig met meerdere personen videovergaderen en samenwerken. Met een beetje fantasie zitten jullie zo toch bij elkaar. Goed voor de productiviteit, collegialiteit eén samenwerking. 

3. Zoeken naar de juiste werk-privébalans

Bij langere tijd thuiswerken is structuur belangrijker dan ooit. Het voorkomt afleiding en laat je productiever werken. Dit heeft betrekking op veel verschillende vlakken. Denk bijvoorbeeld aan je uiterlijke verzorging. Natuurlijk zit die joggingbroek lekker, maar als je je netjes aankleedt werk je productiever. Dat blijkt uit onderzoek van Northwestern University in Illinois. Zorg er ook voor dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaat, pauze houdt, en gezond en regelmatig eet. Heb je een gezin, maak dan afspraken rondom werkuren, vrije momenten en spelende kinderen. Hoe meer regelmaat, hoe productiever en stressvrijer je werkt. 

4. Het belang van een optimaal ingericht thuiskantoor 

Meer dan ooit beseffen we hoe belangrijk een goede inrichting van de thuiswerkplek is voor het gebruiksgemak en de productiviteit. De juiste IT en werkomgeving en het beste comfort zijn belangrijke factoren. Bij IT kun je denken aan de Microsoft 365-cloudwerkplek. Deze volwaardige digitale werkomgeving biedt alles wat je nodig hebt om succesvol samen te werken. Zorg er daarnaast voor dat je werkomgeving voldoende lichtinval heeft en je zo min mogelijk last hebt van storingsfactoren. Let er verder op dat je bureau en stoel ergonomisch zijn afgesteld, zodat je fysieke klachten voorkomt. 

5. Goede afspraken bepalen het succes

In deze tijd komen veel bedrijven voor het eerst in aanraking met thuiswerken. Vaak is het voor organisatie en collega’s even zoeken naar de juiste vorm. Je zit immers letterlijk buiten elkaars gezichtsveld, waardoor direct toezicht minder goed mogelijk is. Het maken van goede afspraken helpt daarbij. Bespreek van tevoren wat de verwachtingen zijn rondom werkuren, pauzes en overlegmomenten. Organisaties doen er bovendien goed aan te sturen op output in plaats van aanwezigheid. Zo kunnen collega’s flexibeler en vrijer werken, zonder dat de kwaliteit van dienstverlening in het geding komt. 

Hoe makkelijk werk jij thuis tijdens de coronacrisis?

Herken je jezelf in een of meerdere leermomenten door de coronacrisis? Wij staan voor je klaar om je volledig te ondersteunen bij het thuiswerken. Dat doen we met persoonlijk advies en oplossingen die aansluiten bij jouw werkwijze en zakelijke koers. Samen maken we thuiswerken makkelijker dan ooit, zodat je ook in deze roerige tijden productief, bereikbaar en veilig blijft werken. Lees ook ons artikel: overal productief en bereikbaar zijn doe je zo

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross