fbpx
Support
Contact
ContactSupport
KPN

Wat kunnen we verwachten van 5G?

We staan aan de vooravond van de introductie van een revolutionaire nieuwe technologie: 5G. Deze mobiele breedbandverbinding zal de manier waarop we werken en leven aanzienlijk veranderen, is de verwachting. Gemeentes worden zelfs verplicht om mee te werken aan de aanleg van 5G-internet, zo blijkt uit een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Maar wat is 5G nu precies en, belangrijker: hoe kun je als organisatie profiteren van deze technologie? Een mooi moment om eens dieper in deze spectaculaire techniek te duiken.

Meer dan de opvolger van 4G

Heel simpel gezegd is 5G de opvolger van 4G-mobiel breedbandinternet, dat we momenteel massaal gebruiken op onze mobiele devices. Maar die definitie is veel te kort door de bocht. De techniek belooft namelijk op alle fronten een enorme stap voorwaarts. Juist voor zakelijke toepassingen biedt het nieuwe netwerk enorme kansen.

Wat biedt 5G?

Het 5G-netwerk biedt namelijk snelheden waar we tot nu toe alleen van konden dromen. Op dit moment is de verwachting dat er snelheden van zo’n 1 Gbit/s kunnen worden behaald. Dat is vele malen hoger dan de maximale snelheid van 4G. Om die hoge snelheden te kunnen faciliteren maakt 5G gebruik van fotonica, een techniek waarbij informatie met lichtdeeltjes wordt overgedragen. Ook verlaagt 5G de vertraging in het uitwisselen van gegevens tussen apparaten. Dat maakt het mogelijk dat geautomatiseerde netwerken en Internet of Things-toepassingen nóg efficiënter kunnen worden ingezet.

5G maakt mobiel werken nog efficiënter 

Dankzij 5G krijgt ook de moderne werkplek een nieuwe betekenis. Verbindingen met cloudtoepassingen en netwerken op afstand komen veel sneller tot stand, waardoor communicatie tussen collega’s nog efficiënter wordt. Bovendien behoren capaciteitsproblemen op drukke plekken ‒zoals bij 4G nog weleens het geval is ‒ definitief tot het verleden. Dat maakt het mogelijk écht ongestoord en razendsnel mobiel te werken. Tijdelijke flexplekken of kantooromgevingen zijn in een handomdraai uit te rusten met een internetverbinding.

Aan de vooravond van livegang  

Op dit moment zit 5G nog volop in de ontwikkel- en testfase. Toch wordt er al volop concreet onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van deze enerverende technologie. Zo is KPN actief bezig met onderzoek naar de mogelijkheden van 5G in verschillende sectoren. De provider heeft daarvoor vier field labs opgezet waar de mogelijkheden in praktijksituaties uitgebreid worden getest. Ook VodafoneZiggo is actief bezig met het testen van toepasbaarheid. De provider heeft al live tests uitgevoerd door data over 5G-verbindingen via het bestaande mobiele netwerk te versturen. Kortom, het beloven spannende tijden te worden waar we je natuurlijk van de op hoogte houden.

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross