fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Wat is ransomware en hoe bescherm je je collega’s hiertegen?

Al jarenlang is het een van de meest schadelijke en frustrerende vormen van cybercriminaliteit: ransomwareEen nachtmerrie om vanaf te komen en de schade aan je bedrijfsvoering is vaak niet mals. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. We vertellen je dan ook graag alles wat je moet weten over ransomware en hoe je deze rommel van je netwerk kunt weren.  

Wat is ransomware precies?

Ransomware is een soort malware dat systemen en bestanden op je netwerk versleutelt, ofwel ‘gijzelt’. Om daar weer toegang tot te krijgen wordt gevraagd een geldbedrag over te maken, vaak in de vorm van bitcoins. Ransomware is eigenlijk niets meer dan een vorm van online afpersing. Het is echter wel een verdraaid lastige, omdat je niet kunt werken tot je een oplossing hebt gevonden en de schade als gevolg daarvan groot kan zijn.  

Wat maakt ransomware dan zo schadelijk?

Ransomware blokkeert de toegang tot je bestanden. Dat kan al snel gevolgen hebben voor je bereikbaarheid, dienstverlening, bedrijfsimago en daarmee je omzetHet verwijderen van de versleuteling vereist bovendien niet alleen veel technische expertise, maar ook de nodige tijd. Ook dat kan al snel flink in de papieren lopen. Deze data kan bovendien ingezien worden door hackers. Daarnaast geef je gewoon een slecht signaal af naar je klant; deze kan gaan denken dat je de beveiliging van klantdata niet op orde hebt. Al deze zaken maken van ransomware een nachtmerrie voor de organisatie.  

Wat moet je doen bij een ransomwarebesmetting?

Ook al ben je van top tot teen beveiligd, risico’s zijn helaas nooit helemaal 100 procent uit te bannen. Ben je nou toch besmet, ga dan sowieso nooit over tot losgeldbetaling. Je hebt immers nooit de garantie dat je bestanden weer worden vrij gegeven en voor je het weet geef je duizenden euro’s weg. Heb je de mogelijkheid daartoe, probeer dan complete images terug te zetten op je systemen. Een image is een computerbestand waarin een exacte kopie van je data is opgeslagen. Het bevat alle benodigde informatie om de structuur en gegevens van de data opnieuw te construeren. Is dat niet mogelijk, schakel dan direct specialistische hulp in om de ransomware te verwijderen. Heb je te maken gekregen met een datalek? Meld dit dan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.  

Hoe voorkom je (opnieuw) een ransomwarebesmetting? 

Om ransomware tegen te houden is het eerst belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Zo zijn malafide websites en apps uit officieuze bronnen populaire manieren om ransomware te verspreiden. Zo ook neptelefoontjes van zogenaamde helpdesks en phishing-mails kunnen leiden tot besmetting. Door het treffen van de juiste technische maatregelen en het regelmatig trainen van je collega’s kun je een hoop narigheid alvast voorkomen. Zo is uit onderzoek van Kaspersky Lab bijvoorbeeld gebleken dat 90% van cybercrime wordt veroorzaakt door menselijke fouten.  Een gedegen training is dus absoluut geen overbodige luxe.

Op deze manier word je nog weerbaarder 

Eerlijk is eerlijk: het up-to-date houden van je security kan ingewikkeld zijn. Het bijhouden van je kennis kost niet alleen tijd en geld, maar vereist ook steeds meer kennis. Geen zorgen; gelukkig kan dat ook anders. Door je security uit te besteden heb je daar allemaal niet mee te maken, maar profiteer je wel van professionele, gecertificeerde security. Je twijfelt nooit meer of je wel de juiste maatregelen hebt getroffen, bent altijf volledige beschermd tegen allerlei verschillende cyberdreigingen houdt meer tijd over voor je business. Klinkt ideaal, toch? 

Meer weten? 

Wil jij ook gewoon lekker door kunnen werken, zonder dat ransomware de rem op je productiviteit zet? Wij maken dat graag voor je mogelijk. Op afstand houden wij jouw security 24x7 in de gaten, waardoor jij gewoon altijd lekker veilig door blijft werken. Je bespaart niet alleen veel tijd, geld en moeite, maar ook veel kopzorgen. Gewoon, zoals het hoort. 

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross