fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Cybercriminaliteit: dit is de laatste stand van zaken

Wist je dat security in deze tijden nóg belangrijker is dan ooit? De hoeveelheid cybercriminaliteit is door het thuiswerken namelijk flink gestegen. Maar hoe kun jij je als organisatie weren tegen cybercriminaliteit? Een mooi moment om eens te kijken naar de laatste cijfers en trends rondom cybercriminaliteit, en tips om de risico’s te verminderen.

Forse stijging cybercriminaliteit

Al direct na de uitbraak van de coronacrisis nam de hoeveelheid cybercrime toe, meldt de internationale veiligheidsdienst Europol in een onderzoek. De toename wordt benadrukt in de eerste halfjaarcijfers van de Nederlandse politie. In mei bleek het aantal cybercrime-incidenten met 383 procent hoger te liggen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zakelijk en privé zijn in deze situatie geen gescheiden werelden. Nu we in Nederland steeds meer werken vanuit huis, krijgen ook de thuiswerkers steeds meer te maken met cybercriminaliteit.

Stijging phishing en ransomware

Met name phishing- en ransomwareaanvallen blijken populaire aanvalstactieken te zijn, zo meldde eerder al de politie en het ministerie van Volksgezondheid. Google berichtte eerder al dat het dagelijks ruim 18 miljoen coronagerelateerde phishing- en malwaremails blokkeert, boven op zo’n 240 miljoen spammails. Bekende voorbeelden zijn nepmailtjes van het RIVM, onofficiële corona-apps en WhatsApp-berichten van vergelijkbare strekking. Veel aanvallen zijn dusdanig geraffineerd dat de risico’s niet altijd meteen worden opgemerkt.

Inspelen op onzekerheid

Een aannemelijke reden van met name phishingmails is dat cybercriminelen hiermee inspelen op de maatschappelijke informatiebehoefte en onzekerheid. Dat leidt sneller tot het openen van bijlagen of het klikken op links, waarna cybercriminelen systemen met ransomware besmetten of data stelen. Wanneer de kennis en security van de werkplekken vervolgens niet up-to-date is kan dat al snel leiden tot serieuze risico’s.

Veilig thuis doorwerken doe je zo

Om thuis aan de slag te gaan, zijn een aantal dingen belangrijk. Zorg ervoor dat de werkplek altijd over up-to-date security beschikt. Hierbij kun je denken aan de nieuwste versies van apps en besturingssystemen, die kwetsbaarheden in eerdere versies dichten. Ook firewalls, tweefactorauthenticatie, data-encryptie, en verplicht wachtwoordgebruik zijn goede voorbeelden. Veel risico’s kunnend daardoor al worden voorkomen. Ook het bijhouden van eigen kennis rondom het herkennen van dreigingen als phishing-mails is essentieel. Klik bijvoorbeeld nooit zomaar op WhatsApp-berichten die je niet vertrouwt. Hetzelfde geldt voor mails die zogenaamd vanuit officiële instanties zijn verstuurd.

Uitbesteden waardevoller dan ooit

De toename op het gebied van cybercriminaliteit versterken het belang van ijzersterke security. De eindeloze stroom aan steeds inventievere aanvallen maakt het niet makkelijk om zelf je security up-to-date te houden. Het is daarom erg verstandig om dit uit te besteden. Je bespaart zo een hoop tijd en moeite, terwijl je er wel van verzekerd bent dat je ook in deze tijden veilig kunt blijven werken.

Meer weten over de trends binnen héél IT & Telecom landschap? Ontdek ons jaarlijks trends artikel!

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross