fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Pas op voor de Wangiri fraude!

Misschien heb je het weleens meegemaakt dat je wordt gebeld door een buitenlands nummer dat je niet kent. Pas hier goed mee op, want voordat je het weet ben je slachtoffer van de Wangiri fraude en kan dit je een flink geldbedrag kosten. 

Wat is de Wangiri fraude?

De Wangiri-fraude is een telefonische vorm van fraude waarbij je gebeld wordt door een buitenlands – voor jou onbekend – nummer. Je telefoon gaat maar één keer over. Wangiri zou ook Japans zijn voor ‘één keer overgaan en stoppen’. De mensen achter dit nummer willen namelijk dat je uit nieuwsgierigheid terugbelt. Doe dit vooral niet! 

Wat is het risico?

Wanneer je terugbelt, loop je het risico dat je een duur betaald nummer aan de lijn krijgt. Door middel van een ingesprektoon, diverse keuzemenu’s of bandjes wordt geprobeerd je zo lang mogelijk aan de lijn te houden. En daarmee lopen de kosten alleen maar op.  

Wat te doen tegen Wangiri fraude?

Om te beginnen is het goed om niet zomaar een buitenlands nummer dat je niet kent aan te nemen. Zeker als je helemaal geen contact hebt met bedrijven of personen uit dat land.  

Heb je toch opgenomen? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk de verbinding verbreekt. Er zijn geen kosten aan verbonden omdat je gebeld bent. Volg in ieder geval geen instructies op die aan de andere kant van de lijn door een persoon of een bandje worden opgedragen. 

Hetzelfde geldt voor terugbellen; we adviseren om dat niet te doen. Vooral dan is de kans groot dat dit gesprek extra hoge belkosten veroorzaakt.  

Verifieer bij twijfel

Twijfel je om terug te bellen? Dan kun je altijd het nummer proberen te zoeken via Google, bijvoorbeeld. Veelgebruikte fraudenummers kom je vaak tegen op sites die hierover klachten verzamelen. Hoort het nummer bij een bepaald bedrijf, dan zul je dat waarschijnlijk ook vinden en weet je of je dit nummer terug kunt bellen. 

Breng je collega’s op de hoogte

Ben je gebeld door een frauduleus nummer en misschien zelfs slachtoffer geworden van de Wangiri fraude? Deel dan het nummer met je collega’s en voorkom zo dat zij ook slachtoffer worden. Je kunt er ook voor kiezen om dit nummer te blokkeren, zodat je niet meer gebeld kunt worden. Lees hier ook meer over veilig werken in de cloud. Op deze manier zorg je er ook voor dat jij en jouw collega’s veilig werken in de cloud. 

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross