fbpx
Nieuws

ICT Trends 2023: dit zijn de 10 belangrijkste volgens WilroffReitsma

Technologie staat nooit stil en ontwikkelt zich razendsnel. Zo ook op het gebied van Telecom en IT. Ontwikkelingen die wij op de voet volgen. Welke trends spelen in 2023 volgens ons een grote rol? Wij hebben het voor je opgesomd en samengevat in vijf thema’s. Zo weet je precies wat je in 2023 kunt verwachten.

Hieronder hebben we dé 10 ICT trends en ontwikkelingen voor 2023 op een rijtje gezet:

  1. Slimmere inzet van technologie bespaart op energiekosten
  2. Refurbished hardware als volwaardig alternatief voor nieuw
  3. Slimmer werken voor een groenere wereld
  4. De Cloud werkplek wordt completer en mobieler
  5. Flexibel (thuis) werken is de nieuwe standaard
  6. AI speelt grotere rol in de analyse van securitydreigingen
  7. E-mailsecurity wordt steeds belangrijker (en de oplossingen beter)
  8. 5G ontwikkelt zich verder voor sneller mobiel internet
  9. Glasvezel als basis van internet thuis -en op het werk-
  10. Minder complexiteit ‘aan de voorkant’
ict trends 2023, duurzaamheid speelt een steeds grotere rol

Duurzaamheid speelt een grotere rol

ICT Trend 1: Slimmere inzet van technologie bespaart energiekosten

In 2022 kon je bijna geen krant openslaan of het ging wel over de hoge energieprijzen. En dat is ook de ICT- en Telecomwereld niet ontgaan. Om de kosten enigszins te drukken, wordt er meer gebruikgemaakt van een combinatie van kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT). Door apparaten zoals verlichting, de centrale verwarming, computermonitoren en televisieschermen slim in te regelen, verbruiken al deze zaken minder stroom. En dat is weer vriendelijker voor het bedrijfsbudget (en het milieu).

ICT Trend 2: Refurbished hardware als volwaardig alternatief voor nieuw

Ook het gebruik van refurbished hardware zit in de lift. Een refurbished telefoon of tablet is namelijk niet alleen goedkoper in de aanschaf, maar ook veel duurzamer. Omdat er geen nieuw toestel gemaakt hoeft te worden, is onder meer de CO₂-uitstoot veel lager. Toch ga je er in kwaliteit niet op achteruit: bij refurbished kun je ervan op aan dat alles goed en naar behoren werkt. En dat alles voor een schappelijke prijs.

ICT Trend 3: Slimmer werken voor een groenere wereld

De verduurzaming stopt niet bij maatregelen op kantoor. Want door je collega’s één dag per week thuis te laten werken, reduceer je het stroom- en stookverbruik op kantoor al aanzienlijk. En daarnaast stoten de auto’s van hen die dag geen uitlaatgassen uit, omdat ze niet worden gebruikt.

Een ander mooi bijkomend voordeel is dat de verminderde vraag naar een vaste werkplek zorgt voor een andere vraag naar hardware. Werknemers hebben niet per definitie een vaste computer nodig, dus kiezen werkgevers vaker voor apparatuur die past bij het profiel van de werknemer. Van handzame computers voor personeel wat onderweg is tot zwaardere krachtpatsers voor collega’s die met zware software werken.

ict trends 2023 - flexibeler en completer dan ooit aan het werk

Flexibeler en completer dan ooit aan het werk

ICT Trend 4: De Cloud werkplek wordt completer en mobieler

Het werken via de Cloud wordt steeds normaler. Dit heeft met name te maken met de grote ontwikkelingen van de Cloud werkplek. Een goed voorbeeld is het gebruik van Microsoft Teams. Waar deze software ooit als handigheid werd gezien, is ze nu nauwelijks meer weg te denken. Via de app op de laptop, maar ook mobiele telefoon of tablet, kun je waar je ook bent met collega’s communiceren en bestanden delen. Maar ook veilige en handige diensten zoals de allesomvattende Cloud oplossing Portall bieden al het werkcomfort en de flexibiliteit op de werkvloer.

ICT Trend 5: Flexibel (thuis) werken is de nieuwe standaard

Over flexibel werken gesproken: de hybride werkplek wint meer terrein dan voorheen. Inmiddels is het steeds meer geaccepteerd om zowel op kantoor als thuis -of op een andere locatie- te werken. Dit zorgt niet alleen voor meer aandacht voor de werk-privébalans, maar ook voor een herziening van de bestaande vergaderruimtes. Deze moeten meer worden ingericht op het videovergaderen met collega’s of de klant. Daarnaast is er in veel gevallen ook meer behoefte aan flexplekken, pas dit aan op basis van hoe vaak je collega’s thuis of op kantoor werken.

ICT trends 2023 - De grotere rol van veiligheid

De grotere rol van veiligheid

ICT Trend 6: AI speelt een grotere rol in de analyse van securitydreigingen

Het hacken van een digitale dienst is inmiddels veel meer dan een enkele persoon die handmatig wachtwoorden intikt in een inlogvenster. Hackers worden slimmer, vallen secuurder aan en gebruiken agressievere methoden om ‘binnen te komen’. Niet alleen zij zetten meer AI in om te krijgen waar ze naar op zoek zijn. Want ter verdediging van deze aanvallen speelt AI een nóg grotere rol. Met speciale software kan een aanval namelijk al bestreden worden terwijl deze plaatsvindt, of zelfs daarvoor!

ICT Trend 7: E-mailsecurity wordt steeds belangrijker (en de oplossingen beter)

Doordat cyberaanvallen groeien in zowel inhoud als formaat is het belangrijk om te weten hoe deze worden uitgevoerd. In verreweg de meeste gevallen komt de cybersecurity in gevaar door slechte e-mailbeveiliging. Aanvallen zoals phishing, identiteitsfraude of ransomware zijn serieuze problemen voor bedrijven. Dit is dan ook dé reden dat er in 2023 meer ingezet gaat worden op de beveiliging van het e-mailverkeer. Met scherpere filters, meer geprofessionaliseerde monitoring en zelfs met behulp van AI wordt er harder gevochten tegen de dreigingen die in de mailbox verschijnen.

ICT Trends 2023 - Verbindingen worden sneller, stabieler en toegankelijker

Verbindingen worden sneller, stabieler en toegankelijker

ICT Trend 8: 5G ontwikkelt zich verder voor sneller mobiel internet

Internet via een mobiel toestel wordt meer gebruikt. Dit is niet zo gek: de behoefte om overal waar je maar wilt te werken is door de hybride werkomgeving alleen maar groter. Mede hierom zijn ontwikkelingen voor 5G noodzakelijk. Meer telecomproviders zetten hierop in, zodat verbindingen sneller en stabieler worden dan voorheen. Zo stopt KPN op 1 december 2023 definitief met het 2G netwerk om meer capaciteit vrij te maken voor 4G en 5G en een betere dekking te realiseren.

ICT Trend 9: Glasvezel als basis van internet thuis -en op het werk-

Op vele Nederlandse huis- en bedrijfsadressen ligt voor de internetverbinding nog een kopernetwerk. Toch bereikt deze manier van internetverstrekking het einde van de letterlijke lijn. Door de toegenomen vraag naar capaciteit is er een nieuwe manier nodig. Glasvezel is hierin de toekomst. Deze lijn kan veel meer dataverkeer en capaciteit aan dan de oudere manier én is ook nog eens een stuk duurzamer. Dit is dan ook de reden dat KPN het kopernetwerk uitfaseert, waar dit uiteraard mogelijk is.

ict trends 2023 - IT versimpeling voor de klant

IT-versimpeling voor de klant

ICT Trend 10: Minder complexiteit ‘aan de voorkant’

Als laatste trend spotten wij dat de IT zoals de klant die kent simpeler wordt. Dus makkelijker, toegankelijker en vooral gebruikersvriendelijker. Dit houdt echter niet in dat de diensten zelf ook minder goed gaan worden. Integendeel: door de implementatie van bijvoorbeeld AI worden processen in sommige gevallen zelfs complexer. Gelukkig is het mogelijk om deze diensten ‘as a Service’ (aaS) bij een MSP zoals WilroffReitsma onder te brengen. Zo ben je ervan verzekerd dat alles op zowel de voor- als achtergrond perfect verloopt. En jij je kunt richten op andere belangrijke zaken.

Wij houden alle trends en ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zo kunnen wij onze huidige diensten niet alleen perfectioneren, maar ook voor jou als klant bestendig maken voor de toekomst. Daarom kun je uiteraard ook in 2023 op WilroffReitsma rekenen.

Wil je meer te weten komen over een van bovenstaande ICT-trends of heb je zelf een andere trend gespot? Wij horen dan graag van je! Neem contact met ons op en wij bespreken met plezier alle mogelijkheden.

Waarom kies je (ook) in 2023 voor WilroffReitsma?

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01