Update: de ICT trends voor 2023 lees je hier!
We zijn bijna aanbeland aan het einde van dit turbulente jaar. De coronacrisis heeft het thuiswerken definitief op de kaart gezet en nog meer nadruk gelegd op het belang van flexibele IT. De effecten van de crisis zullen nog wel voelbaar blijven in zakelijk Nederland. Dat maakt het extra interessant om alvast vooruit te blikken naar ICT Trends in 2021. Dit zijn de belangrijkste voorspellingen volgens WilroffReitsma.
Afgelopen jaar is de cloudwerkplek – meer dan voorspeld – in populariteit toegenomen. De coronacrisis heeft hier een grote bijdrage aan gehad; veel medewerkers moesten vanuit huis gaan werken en dat vraagt om een flexibele en veilige IT-werkplek. Die vinden we allebei in de cloudwerkplek. De verwachting is dan ook dat (gedeeltelijk) thuiswerken of flexwerken ook na de coronacrisis door veel werkgevers én werknemers omarmd zal blijven.
Naast dat de cloudwerkplek voordelen biedt voor thuiswerkers, profiteren IT-beheerders hier ook van voor kantoorwerkplekken. Doordat alle programma’s en data in de cloud staan is het beheer centraal en op afstand te doen. Qua veiligheid zit het dan ook meer dan goed; de streng beveiligde datacenters bieden securitymogelijkheden die een gemiddeld werkstation op kantoor nooit kan evenaren.
Thuiswerken is here to stay. Veel organisaties hebben inmiddels de overstap gemaakt naar deze flexibele werkwijze, die collega’s productiever, bereikbaarder en gemakkelijker laat werken. Een voorwaarde hiervoor is dat de werkplek volgens die gedachte is ingericht. En dat neemt nieuwe uitdagingen met zich mee.
In 2021 zal de inzet van kunstmatige intelligentie nog verder toenemen. Dit is nu al een vast onderdeel van het menselijke leven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van chatbots en navigatie-apps. Deze technologie wordt is in de nabije toekomst echter ook zakelijk steeds prominenter aanwezig. De reden? Computerkracht en software worden steeds goedkoper en breder beschikbaar. Zo zal AI steeds vaker worden ingezet voor het analyseren van patronen uit allerlei soorten data. Dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden op het gebied van automatisering. Adviesbureau McKinsey & Company meldde in 2018 dat kunstmatige intelligentie rond 2030 zo’n EUR 13 biljoen kan bijdragen aan de wereldeconomie. Het kan dus worden aangenomen dat de inzet van AI als een van de grote IT Trends in 2021 verder zal toenemen.
Data vormt tegenwoordig de spil in een groot deel van de bedrijfsprocessen. Data biedt inzicht en speelt daardoor een steeds grotere rol bij het nemen van strategische beslissingen. In 2021 zal deze datagedreven werkwijze ook worden toegepast voor het veranderen van menselijk gedrag. Dit noemen we ook wel het internet of behaviours.
Het internet of behaviours staat in dienst van de mens. Dat wordt gedaan door het continu analyseren van data. Op basis van die analyses kunnen suggesties of autonome handelingen worden ontwikkeld die bijdragen aan zaken als menselijke veiligheid en gezondheid. Een voorbeeld is de smartwatch die de bloeddruk en het zuurstofgehalte bijhoudt en op basis daarvan gezondheidstips geeft. Door het oneindig scala aan mogelijkheden lijkt dit een van de meest belangrijke ICT trends van 2021 te gaan worden.
Ook de cloud zal zich blijven ontwikkelen, waardoor continu nieuwe mogelijkheden ontstaan die zakelijke groei ondersteunen. Een daarvan, volgens de analisten van Gartner, is de distributed cloud. Hierbij worden clouddiensten fysiek dichter bij de afnemer geplaatst. De provider van de clouddiensten blijft verantwoordelijk voor het toezicht en het beheer ervan. Het kan de dataoverdracht versnellen en kosten daarvan verminderen. Ook is het opslaan van data binnen specifieke geografische grenzen (vaak bij wet of vanwege compliance verplicht) een belangrijke reden om te kiezen voor de distributed cloud.
Marktonderzoeksbureau IDC voorspelt dat bedrijven digitaal veerkrachtiger moeten worden. Zo kunnen zij sneller reageren op disruptieve ontwikkelingen, zoals de coronacrisis of zoals nieuwe disruptieve bedrijven die traditionele markten veranderen. Bedrijven zouden zich niet moeten beperken tot het aanpassen op verstorende ontwikkelingen; zij zouden hun digitale vaardigheden juist moeten aanwenden voor het ontdekken van nieuwe kansen, om zo de zakelijke voorsprong te behouden. Deze veerkracht stelt hen in staat tot 50 procent sneller te reageren op ontwikkelingen dan bedrijven die zich focussen op het repareren van hun bestaande business.
Misschien wel een van de meest belangrijke ICT Trends in 2021 wordt de volwassenheid van 5G. 2020 was weliswaar het jaar waarin de providers in Nederland hun eerste 5G-netwerken uitrolden. In 2021 gaan we de echte praktijkvoordelen ervaren die met 4G niet mogelijk waren. Met 5G ben je nooit meer afhankelijk van wifi onderweg of op locatie. Naast dat je veel sneller kunt uploaden en downloaden, zitten de grote veranderingen vooral in nieuwe toepassingen, en dan met name op het gebied van het Internet of Things. Zelfrijdende auto’s, smart shipping en een chirurg die via een operatierobot op duizend kilometer afstand zijn patiënt opereert. De toepassingen zijn veelbelovend.
Zakelijk werken we steeds flexibeler. Dat vraagt om security die net zo flexibel is, en niet gebonden is aan traditionele structuren zoals vaste werkplekken. Schaalbaarheid, wendbaarheid en betrouwbaarheid zijn daarbij drie belangrijke elementen. De combinatie hiervan noemen we ook wel cybersecurity mesh. Security wordt hierbij meer toegespitst op, onder andere, de gebruiker zelf of een vaste werkplek. Daardoor ontstaat een responsievere en maatgerichtere security-aanpak in plaats van een one–size-fits-all-aanpak.
Vanaf 2021 neemt de focus op digitale totaalervaringen steeds verder toe. Dit zijn de ervaringen van zowel eigen medewerkers als klanten rondom het gebruik van digitale IT en diensten. Die diensten kunnen betrekking hebben op diverse bedrijfsonderdelen. Denk aan de inzet van virtual reality voor trainingsdoeleinden, AI tijdens productieprocessen of een virtuele chatbot die klanten ondersteunt bij online financiële dienstverlening.
Ook de mogelijkheid eenvoudig online een serviceafspraak te maken is een goed voorbeeld; de klant kan dat zelf in een paar klikken regelen, en de servicemedewerker van de organisatie is meteen op de hoogte van het verzoek en kan deze direct inplannen. Makkelijk én efficiënt. Digitale totaalervaring bieden gebruiksgemak voor zowel medewerker als klant, waardoor processen nog efficiënter en klantgerichter verlopen en vorm daarmee een van de meest belangrijke ICT trends in 2021.
Gepaard met het thuiswerken kwam ook de behoefte om op afstand te vergaderen. Fysieke meetings maakten in 2020 plaats voor een Teams-, Zoom- of andere vormen van online vergadering. In 2021 gaan we het gebruik hiervan verder professionaliseren en standaardiseren en daarmee wordt het één van de ICT Trends die zich doorzet in 2021. Waar in 2020 excuses voor slechte beeldkwaliteit, haperingen of rommelig verlopen vergaderingen nog gedoogd werden, zul je in 2021 toch echt je videoconferencingvaardigheden en -apparatuur op orde moeten hebben. Het is tijd om ook inhoudelijk te trainen op kennis en skills, bijvoorbeeld met een goed adoptieprogramma . Hoe werkt de techniek en hoe gebruik je deze optimaal? Een vergadering op afstand is en blijft anders dan een vergadering op locatie. Pas je daaraan aan en zorg dat je collega’s hun weg hierin vinden. Op zoek naar een cloudoplossing waarin je ook eenvoudig kunt videovergaderen? Dit zijn de beste opties!
IT-managers zullen naar verwachting in 2021 voornamelijk investeren in de cloud, cloudsecurity en mobiliteit. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Forrester in zijn shortlist voor 2021. Dat is op zich weinig verrassend; het massale thuiswerken heeft de vraag naar cloudwerkplekken en security doen groeien. Daarnaast worden bedrijven aangeraden om zoveel mogelijk processen te automatiseren. Dat is het idee achter hyperautomatisering. Nog altijd maken veel bedrijven gebruik van een bonte verzameling aan IT die niet altijd even up-to-date, flexibel of juist verbonden is. Dat zorgt voor hoge, onnodige kosten en inefficiëntie. Door afscheid te nemen van legacy IT en de functie ervan te automatiseren, kunnen deze voordelen wél worden behaald. 5G, zeker in combinatie met kunstmatige intelligentie en het Internet of Things, zal hier naar verwachting een cruciale rol in gaan spelen.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zullen in 2021, meer dan ooit, het zakelijke verschil maken. Door digitalisering en de invloed van de coronacrisis verschuiven traditionele manieren van werken steeds verder naar de achtergrond. Het is van belang dat je daar zakelijk in mee kunt. Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij staan voor je klaar om je IT up-to-date te houden en waar nodig aan te scherpen. Zo werken jij en je collega’s ook in het nieuwe jaar gemakkelijk, productief en flexibel.
Waarom kies je ook in 2021 voor WilroffReitsma?