fbpx
Nieuws

De 10 ICT-trends van 2018 volgens WilroffReitsma

De nieuwe trends & ontwikkelingen binnen IT & Telecom lezen?

De digitale transformatie en de daarmee onlosmakelijk verbonden security zijn thema’s die de afgelopen jaren steeds relevanter worden in de IT- en Telecomsector. Mede door de komst van de GDPR zal dit de komende jaren zeker zo blijven. Maar wat zijn de andere vraagstukken die in deze sector spelen? Graag nemen we u mee in de 10 ICT trends 2018 volgens WilroffReitsma.

1. Digitale transformatie

Zoals we al aangaven is de digitale transformatie (naar de cloud) nog altijd een hot topic en dat zal het zeker blijven in 2018. Sommigen stellen zelfs dat wij op de rand van de cloud 2.0 fase staan. Deze fase houdt de verbinding tussen de cloud als platform en andere nieuwe technologieën - denk aan Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie; AI/KI) en Blockchain  – in.

De cloud is de toekomst van en voor de digitale transformatie. In deze hoedanigheid zal de cloud aan de basis staan van verdere totale integratie van connectiviteit op het gebied van I(C)T, Telecom en verbindingen. Zoals we nu al zien (en dat zal enkel toenemen) kan men via één eenvoudige interface toegang verkrijgen tot alle gewenste connectiviteitsdiensten.

2. Security

Ook voor security geldt dat het zeker geen nieuwe trend is, maar met de naderende komst van de GDPR-wetgeving op 25 mei 2018 zal dit ook zeker een relevant punt blijven in de IT-wereld. Vanaf deze datum dienen organisaties in de EU namelijk te voldoen aan strikte nieuwe richtlijnen.

Daarnaast zal security steeds meer geïntegreerd worden in reeds bestaande netwerktechnologie en platforms. Daarmee zal een volledig sluitende en beheerde (end-to-end) beveiligingsinfrastructuur voor netwerkomgevingen ontstaan

3. Internet of Things

Ook het Internet of Things is niet per se een nieuwe trend. De IoT technologie bestaat namelijk al jaren. Apparaten communiceren al tijden met elkaar en met andere systemen via het internet; apparaten die zelfstandig beslissingen kunnen maken op basis van data of apparaten die datastromen genereren op basis waarvan operationele bedrijfsprocessen opnieuw worden beoordeeld en aangepast.

Inmiddels zien we dat deze technologie geconcretiseerd wordt. Ook wordt de daadwerkelijk toegevoegde waarde met de uitvinding steeds zichtbaarder. Dit maakt de stap naar de implementatie van een IoT oplossing voor veel organisaties met de keer kleiner.

4. Artificial Intelligence

2018 zal volgens vele experts het jaar worden waarin IoT een vast onderdeel wordt van de standaardbedrijfsvoering. De stap die daar logischerwijs op zal volgen is de mix met kunstmatige intelligentie. In een notendop zijn dit apparaten die niet alleen een constante datastroom genereren, maar zelf ook het lerend vermogen hebben om op basis van deze data zonder menselijke inmenging acties uit te voeren.

De uitdaging op dit vlak zit hem in de integratie van deze apparaten in bestaande IT-infrastructuren. Virtuele netwerkomgevingen, steeds groter wordende datastromen en intelligente, autodidactische apparaten vragen om net zo intelligente infrastructuren en netwerken.
Voor organisaties zal dit in 2018 betekenen dat er snellere, goedkopere en slimmere automatisering zal zijn op een gebied als industriële fabricage, maar bijvoorbeeld ook contentgeneratie (denk aan SIRI op de iPhone). We staan feitelijk pas aan het startpunt van deze ontwikkeling; grote IT-organisaties als IBM Watson zijn hard aan het werk om AI te integreren in grotere IT-platforms. Dit is slechts een voorteken van wat er nog zal volgen.

5. Blockchain

Blockchain is de technologie achter Bitcoin, een cryptovaluta, en bestaat al jaren. De bekendheid nam echter in 2017 enorm toe, vanwege diezelfde Bitcoin. Blockchain wordt betiteld als de grootste technologische innovatie sinds het internet. Met deze technologie kunnen transacties automatisch en onder strikte controle uitgevoerd worden. Het systeem lijkt waterdicht, is door de hele keten heen transparant en biedt gegarandeerde veiligheid.

Steeds meer bedrijven zien heil in deze technologie en stappen over. Dit zal in 2018 nog een grotere vlucht nemen.

6. ISDN uitfasering

 Traditionele telefonie via ISDN gaat verdwijnen en telecomzal volledig opgaan in ICT. Dit jaar is het einde aangekondigd van ISDN. Per 2019 worden traditionele telecomdiensten vervangen door toekomstvaste alternatieven, zoals VoIP, ofwel bellen via internet. Komend jaar zullen veel organisaties de overstap (verplicht moeten) maken naar een toekomstvaste (cloud)telefonieoplossing.

7. statistieken

Door de groei van IoT zal ook het gebruik van statistieken (Analytics) enorm groeien. De forse hoeveelheid data die nieuwe IT-toepassingen opleveren kunnen alleen de efficiëntie bevorderen als deze data goed wordt verwerkt. De data van slimme apparaten, van klanten, data uit de markt zijn alleen van waarde door juiste interpretatie, analyse en het leggen van verbanden. Veel bedrijven investeren in statistieken om uiteindelijk te komen tot de gewenste ‘Business Intelligence (BI)’; het verzamelen van gegevens en het proces om deze te converteren in bruikbare informatie dat moet leiden tot inzicht, kennis en actie.

8. Edge computing

Op het gebied van de digitale transformatie staat er sowieso nog enorm veel te gebeuren. De cloud (en cloud computing) hebben we eerder behandeld, maar organisaties beginnen nu volwaardig en volledig te bewegen richting cloud computing en daarmee wordt edge computing een feit. Edge computing is een methode om cloud computingsystemen te optimaliseren door dataverwerking aan de rand van netwerken door te voeren, vlakbij de bron van de data. Dit wordt gedreven door de enorme hoeveelheid en snelheid van informatieproductie bij organisaties. Denk bijvoorbeeld aan slimme drones, autonome voertuigen en andere AI-gedreven slimme apparaten die verbinding maken met het Internet of Things: data ‘helemaal’ naar de cloud verzenden wordt onpraktisch. Veel van deze apparaten hebben real-time reacties en verwerking nodig, waardoor edge computing de enige en voornaamste optie wordt.

9. 5G

De enorme hoeveelheden data die organisaties vandaag de dag produceren zorgen er eveneens voor dat we snellere mobiele data nodig hebben. Op dit moment is de hoogste snelheidsstandaard 4G, maar op korte termijn zal 5G haar intrede doen. Dit zal niet direct volgend jaar volledig uitgerold worden, maar in 2018 zullen de eerste concrete tests zeker volgen.

10. Virtuele werkplek

Collaboratie, ofwel het onafhankelijk van tijd en plaats digitaal samenwerken, zorgt voor een transformatie van de werkplek. We laten de traditionele werkplek steeds meer los en willen liever online werken en overal bereikbaar zijn. De werkplek verandert in een virtuele werkplekomgeving. Hiervoor heeft WilroffReitsma een prachtige integrale oplossing bedacht die organisaties overal en altijd, vanaf ieder apparaat, veilig laten werken aan hun arbeidsactiviteiten.

En nu?

Uiteraard hebben we hier slechts enkele ICT trends aangestipt. De digitale transformatie van de laatste jaren gaat in een enorm tempo; zo hoog dat we zeker nog veel meer trends hadden kunnen behandelen. Voor ondernemingen is en blijft het een forse uitdaging om de ICT-omgeving af te stemmen op deze snelle ontwikkelingen.

ICT wordt steeds meer het hart van de organisatie, terwijl het voor velen niet tot de core business hoort. Wij zien dan ook vaak dat zakelijk succes in toenemende mate afhankelijk is van de vraag of bedrijven hun kernactiviteiten gedegen kunnen scheiden van de ICT-taken. Voor veel organisaties is het daarom steeds logischer dat (‘bijzaak’) ICT uitbesteed wordt aan specialisten, die veel beter in staat zijn de IT-omgeving in lijn te houden met de razendsnelle technologische ontwikkelingen.

Het uiteindelijke doel is vanzelfsprekend eenvoud. Naarmate de wereld (van IT) steeds complexer wordt, is het steeds relevanter om dit goed in te richten en te sparren met een volwaardige IT-adviseur die deze complexiteit simpel maakt. De eenvoud terugbrengen zal bepalend zijn voor het toekomstige zakelijke succes van ondernemingen.

Wilt u meer te weten komen over de nieuwe mogelijkheden op het gebied van IT, Telecom en de virtuele werkplek, dan drinken wij graag een kopje koffie met u. Wij treden graag met u in gesprek over de trends van nu en de toekomst en hoe we elkaar kunnen helpen om bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken en te groeien. U kunt altijd contact met ons opnemen op info@wilroffreitsma.nl of 020 – 40 77 700.

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl
020 40 777 00

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01