fbpx
Nieuws

Cyberdreigingen: hoe jij ze kunt voorkomen!

De hoeveelheid cyberdreigingen neemt al jaren in rap tempo toe en wordt bovendien steeds diverser. Vroeg of laat zal iedere organisatie met een vorm van cybercrime te maken krijgen. Niet iedere dreiging is echter even zichtbaar. Dat kan extra risico opleveren voor de dataveiligheid. Daarom delen we de vijf grootste cyberdreigingen met je en geven tips hoe je die kunt voorkomen.

1. Onveilig werken door collega’s

Veel organisaties beseffen niet dat het vaak de eigen collega’s zijn die voor de grootste risico’s zorgen. Dat doen ze in de meeste gevallen natuurlijk niet expres; vaak hebben ze simpelweg niet in de gaten dat ze onveilig werken. Denk aan het gebruik van onbeveiligde privédevices op de werkvloer, of het downloaden van apps uit dubieuze bronnen. Maar denk ook aan het slechter beveiligde thuisnetwerk waar tijdens deze coronacrisis alle bedrijfsdata doorheen loopt. Dit soort zaken kunnen leiden tot datalekken, hacks en malwarebesmettingen. 

Onze tip: ga het gesprek aan met je collega’s en informeer ze over de gevaren van onveilig werken. Daardoor dring je het aantal incidenten erg snel terug en werk je een stuk veiliger.  

2. Ransomware

Ransomware is een van de meest hardnekkige van cyberdreigingen. Deze ‘gijzelsoftware’ versleutelt bestanden op je netwerk. Vervolgens wordt er losgeld gevraagd om de bestanden weer toegankelijk te maken. Je kunt er echter niet van uitgaan dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Irritant, frustrerend en funest voor je continuïteit.   

Onze tip: ga nooit over tot betaling. Vaak kost het je een hoop geld, en je weet nooit of je bestanden daadwerkelijk worden vrijgegeven. Voorkomen is beter dan genezen: zorg dat je security waterdicht en up-to-date is. Vanzelfsprekend helpen wij je daar graag bij. Ontdek hoe we dat doen middels het whitepaper ‘Slimme beveiliging voor complexe dreigingen’.

3. Een erg vervelende vorm van cyberdreiging: Phishing-mails

Phishing-mails zijn nepmails die lijken op echte emails van officiële instanties, zoals banken. In deze mails wordt gevraagd om op een link te klikken. Je wordt dan doorverwezen naar een website die lijkt op die van de betreffende instantie. Op die website wordt je gevraagd gevoelige gegevens achter te laten, zoals financiële data, je BSN of creditcardinformatie, met alle gevolgen van dien.

Onze tip: check altijd de afzender van de email, en let op opvallende spelfouten. Klik sowieso nooit op de link of eventuele bijlages. Bij twijfel: wis de email direct of vraag een collega om advies.  

4. Hackpogingen

Hacks zijn allang niet meer voorbehouden aan grote organisaties. Cybercriminelen richten hun pijlen ook op het MKB. Slecht beveiligde verbindingen en malware kunnen leiden tot hacks, waarbij op het netwerk wordt ingebroken. Dat kan leiden tot datalekken. 

Onze tip: zorg ervoor dat je mobiele devices sterk zijn beveiligd en wees voorzichtig met openbare wifi-netwerken. Download geen dubieuze apps en wees alert op phishing-mails. Daardoor kun je al een hoop cyberdreigingen voorkomen!

5. Verlies en diefstal

 Ook verlies en diefstal van devices zijn grote risico’s voor de dataveiligheid. Je data komt immers letterlijk op straat te liggen. Datalekken, en zelfs permanent dataverlies, liggen op de loer. 

Onze tip: ook hier geldt dat je mobiele devices, inclusief USB-sticks, goed beveiligd moeten zijn. Beveilig je devices sowieso altijd met een complex wachtwoord en, indien mogelijk, via tweetrapsauthenticatie. Daarmee breng je een extra veiligheidsbuffer aan en maak je het cybercriminelen al een stuk lastiger. 

Hoe veilig werken jouw collega’s?

Wil je weten hoe je je organisatie nog veiliger kunt laten werken? Onze specialisten helpen je hier graag bij. Samen kijken we naar eventuele kwetsbaarheden in je security en gaan die te lijf met krachtige oplossingen op maat. Zo blijft je data binnenboord en komt je dienstverlening niet in gevaar. 

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01