Spyware, ransomware, malware, virussen, trojans, bots… Er verschijnen steeds meer online dreigingen. Maar wat is het precies en wat zijn de onderlinge verschillen? Dat is nog niet altijd even duidelijk. Daarom geven wij je een korte stoomcursus over (anti-)malware, zodat je weer helemaal up-to-date bent. Ook geven we je tips om de risico’s van deze dreigingen te herkennen en te minimaliseren.
Laten we bij de makkelijkste beginnen: malware. Dit is simpelweg de verzamelnaam voor alle soorten schadelijke software; malware is een afkorting van malicious (kwaadaardige) software. Denk aan ransomware, spyware, virussen, rootkits en keyloggers.
Malware kan op veel verschillende manieren op je systeem terechtkomen. Malwaredreigingen verspreiden zich het vaakst via:
Het is dan ook belangrijk dat je security, zoals een antimalwareoplossing, op alle punten up-to-date is.
Om jezelf -en je organisatie- te beschermen tegen de bedreigingen, is het belangrijk te weten met welke soorten malwareaanvallen je te maken kunt krijgen. We zetten er in dit artikel een aantal voor je op een rij.
Eén van de allergrootste ‒ en sowieso meest irritante ‒ dreigingen is ransomware. Dit is de beruchte malware die je bestanden en systemen versleutelt. Pas na betaling van losgeld worden de bestanden weer vrijgegeven. Al kan je daar natuurlijk nooit van uitgaan. Ondertussen heb je geen toegang tot je werkplek, waardoor je productiviteit en bereikbaarheid een flinke klap oplopen.
Ransomware wordt vaak verspreid via phishingmails. Dit zijn mails die gebruikers naar een nepwebsite lokken. Om ze te laten inloggen met hun inloggegevens of andere persoonsgegevens achter te laten. Deze mails zijn vaak moeilijk van echt te onderscheiden.
Tip: Train je collega’s op het herkennen van zo’n mail en de eerste winst is al binnen. WilroffReitsma biedt hier ook verschillende trainingen in aan. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten.
De naam zegt het al: spyware is software waarmee cybercriminelen kunnen rondneuzen in de gegevens op je netwerk. Deze malware wordt op veel verschillende manieren verspreid. Via mail, onveilige software en apps, en zelfs via scripts op malafide websites.
Spyware kan leiden tot diefstal van informatie, zoals financiële of persoonsgevoelige data. Het is zelfs mogelijk dat die informatie in het illegale circuit terechtkomt en wordt verhandeld. Een bekend voorbeeld hiervan is het doorverkopen van gestolen creditcardinformatie, wat kan leiden tot identiteitsfraude.
Tip: Zorg dat je antimalware altijd up-to-date is, zodat de kans op besmetting zo klein mogelijk is.
De oervorm van alle computergerelateerde ellende; virussen. Deze bestaan al zolang computersystemen gemeengoed zijn. Tegenwoordig worden virussen voor het gemak onder malware geschaard. Alle virussen zijn malware, maar niet alle malware is een virus.
Een belangrijke eigenschap van een virus is dat ze zich dupliceren en verspreiden zónder dat je dit doorhebt. Net zoals een virus als de griep, bijvoorbeeld. Computervirussen zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn slechts hinderlijk, andere leggen complete netwerken dagenlang plat.
Tip: Verlaag het risico op virussen en de gevolgen ervan door goede firewalls en antimalwaretools te installeren.
Een computerworm is een van de meest voorkomende soorten malware. In tegenstelling tot een computervirus hoeft een worm niet geïnstalleerd worden door een gebruiker. De worm gebruikt beveiligingslekken in netwerken en besturingssystemen om zichzelf te verspreiden. Ze komen tegenwoordig voornamelijk binnen via e-mails of schadelijke links en brengen vaak schadelijke software met zich mee.
Een worm is een standalone programma dat kopieën van zichzelf maakt om daarmee andere computers en netwerken te infecteren zonder tussenkomst van de mens. Dit betekent dat als je een worm hebt op je laptop en je verbinding maakt met je thuisnetwerk, de worm ook probeert je thuisnetwerk te infecteren. Vervolgens gaat de worm via dat netwerk op zoek naar andere apparaten om te infecteren. Hierdoor kan jouw apparaat of netwerk dus geïnfecteerd raken, enkel en alleen door met een geïnfecteerd netwerk te verbinden.
Tip: Het herkennen en verwijderen van een computerworm is niet makkelijk. Maar wordt jouw computer plotseling langzamer of verschijnen er onbekende bestanden of programma’s op je computer; schakel je internetverbinding dan direct uit. Start je computer op in de veilige modus, update je beveiligingssoftware en verwijder verdachte bestanden en programma’s.
Adware – ook wel advertising malware of advertising-supported software genoemd- is op zichzelf niet kwaadaardig. Het is eigenlijk als een vervelend vriendje dat je constant lastigvalt met reclame. Een soort software die stiekem op je apparaat wordt geïnstalleerd, zonder dat je het doorhebt.
Er worden namelijk ongewenste en soms schadelijke advertenties weergegeven op je apparaat. In pop-ups, banners en terwijl je apps gebruikt. Ook zoekresultaten worden door adware omgeleid naar advertentiewebsites. Daarnaast kan adware gebruikersgegevens onderscheppen om die vervolgens zonder toestemming van de gebruiker door te verkopen aan adverteerders.
Deze advertenties kunnen je afleiden en je apparaat trager maken. Maar gelukkig is niet alle adware malware. Sommige soorten zijn legitiem en veilig.
Tip: Je kan de frequentie van adware en de soorten downloads die je toestaat beïnvloedden door de pop-upinstellingen en voorkeuren van je internetbrowsers aan te passen of door een adblocker te gebruiken.
Deze cyberdreigingen vormen nog maar het topje van de ijsberg. Want wat dacht je van rootkit, rogueware, Trojaanse paarden, botnets en al die andere dreigingen?
Het aantal dreigingen neemt iedere dag toe en ze zitten steeds ingewikkelder in elkaar. Lastig. Maar gelukkig sta je niet alleen in de strijd om deze dreigingen buiten je netwerk te houden. Onze specialisten gaan graag het gesprek met je aan om te kijken hoe we jouw organisatie nog beter kunnen beschermen tegen cybercriminaliteit.
In tegenstelling tot malware en virus zijn de termen ‘anti-malware’ en ‘antivirus’ onderling uitwisselbaar in gebruik én in de praktijk. Moderne cyberbeveiligingssoftware is namelijk ontwikkeld om bescherming te bieden tegen alle vormen van malware, inclusief virussen.
Toen er voor het eerst cyberbeveiligingssoftware werd ontwikkeld, werd die antivirussoftware genoemd. Simpelweg omdat virussen op dat moment de meest voorkomende dreiging vormden. Door de opkomst van andere typen malware, werd er uitgebreidere antimalwaresoftware ontwikkeld. Maar de term antivirus is gebleven. In het huidige dreigingslandschap is elk effectief antivirusprogramma in feite een antimalwaretool.
Krachtige cyberbeveiligingssoftware heeft de volgende kenmerken:
Voor veel bedrijven is het zelf beheren van security een hele kluif. Het bijhouden van kennis is tijdsintensief en kan al snel behoorlijk duur zijn. Daarom nemen wij dat graag van je over. Tegen een vast bedrag per maand profiteer je van professionele en consequente security. We signaleren anti-malware dreigingen tijdig en maken deze onschadelijk. Zodat jij en je collega’s zorgeloos door kunnen blijven werken.
Meer weten over (anti)malware of cybersecurity? Kijk hier ons webinar -in samenwerking met KPN- terug: Cybersecurity en het mkb – hoe blijf je bij in een constant veranderende wereld. Óf stel een vraag via het contactformulier. Dan neemt één van onze specialisten binnen 1 werkdag contact met je op.