Er gebeurt veel op het gebied van Microsofts dienstverlening. Frank Schuurman, Pre-Sales Consultant bij WilroffReitsma, houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten en geeft graag een Microsoft update.
Veel organisaties moderniseren hun IT-landschappen en verplaatsen applicaties van hun lokale serverruimtes naar de cloud. Ondanks dat er al veel applicaties via een browser vanuit de cloud draaien, zijn er ook nog veel legacy applicaties. Deze kunnen (nog) niet worden omgezet, maar moeten wel beschikbaar blijven voor de dagelijkse werkzaamheden. Remote Desktop Services (RDS) van Microsoft of Citrix worden voor deze applicaties gebruikt.
Iedereen zal zich herkennen in de uitdagingen van een RDS- of Citrix-omgeving. Microsoft zet een grote stap voorwaarts met Windows Virtual Desktop, die onlangs in Public Preview is gegaan.
Met deze nieuwe Azure-dienst kun je Windows 7, Windows 10 of Windows 10 Multi-User gebruiken, waardoor je gratis security-updates ontvangt wanneer je nog Windows 7 draait.
Ben je al in het bezit van een Microsoft 365 F1-, E3-, E5- of Windows 10 E3-, E5- of Windows VDA-licentie, dan zijn de licenties inbegrepen. Voor de Windows 10 Multi-User zijn RDS-licenties nodig. Heb je deze al voor Server 2016, dan gelden deze ook voor Windows 10 Multi-user.
Windows Virtual Desktop is nu de enige dienst met geoptimaliseerd beheer, een Windows 10-ervaring voor meerdere gelijktijdige sessies, optimalisatie voor Office 365 Pro Plus (die ontbrak in RDS-omgevingen) en ondersteuning voor Windows Remote Desktop Services en -applicaties.
Met Windows Virtual Desktop is het mogelijk om snel en op grote schaal Windows-desktops en -programma’s op Azure uit te rollen met de daarbij behorende beveiliging. Door gebruik te maken van Reserved Instances in Azure kunnen de operationele kosten verder omlaag worden gebracht.
Steeds meer organisaties verhuizen hun File Server naar Microsoft Teams met onderliggende SharePoint-bibliotheken. De grootste uitdaging zat vooral in wanneer Teams gebruikt werd door meerdere gebruikers op hetzelfde systeem of op een Terminal Server. Oorspronkelijk installeert Teams zich namelijk in de individuele gebruikersomgeving waardoor elke gebruiker Teams moest installeren. Deze situatie is onwenselijk en Microsoft heeft dit medio april opgelost. Door Teams nu centraal te installeren wordt het beheer eenvoudiger en is de stabiliteit hoger.
Verder adviseren we om de bel- en vergaderfunctionaliteit met camera’s uit te zetten. Deze is namelijk nog niet geoptimaliseerd voor Remote Desktop. Hier wordt momenteel wel aan gewerkt. Gebruiken jullie Teams op een Remote Desktop-omgeving? Neem dan contact met ons op zodat we jullie ervaring kunnen optimaliseren.
Ben je geïnteresseerd in Windows Virtual Desktop of heb je vragen hierover? Gebruiken jij en je collega’s Teams en willen jullie hier alles uit halen, ook in combinatie met Remote Desktop? Neem dan contact met me op via 020 – 407 77 00 of stuur een e-mail naar frank.schuurman@wilroffreitsma.nl.