fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Zes tips om cyberveiligheid van iedereen te maken

Wist je dat menselijk handelen de oorzaak is van de meeste ICT-incidenten? Het borgen van veiligheid bij menselijk handelen zorgt tegelijkertijd bij veel bedrijven voor de grootste uitdaging. Want hoe verbeter je dit ‘zachte’ aspect van cyberveiligheid? Daarom delen we een aantal tips met je om een cultuur te creëren waarin cyberveiligheid meer aandacht krijgt. 

Cybersecurity is van iedereen

Iedereen binnen het bedrijf is verantwoordelijk voor de cybersecurity, niet alleen de IT-afdeling. Natuurlijk is het aan de IT-afdeling om veilige kaders neer te zetten en te zorgen voor up-to-date systemen, maar de meeste securitylekken komen door menselijke fouten.  

Met deze zes tips maak je cyberveiligheid meer van iedereen: 

1. Train nieuwe medewerkers 

Maak cyberveiligheid een vast onderdeel van het inwerkprogramma van nieuwe collega’s. Daarmee wordt vanaf het begin duidelijk wat je van hen verwacht qua gebruik en gedrag met betrekking tot ICT-middelen. Vertel ze ook alert te zijn op hun omgeving en laat zorgen over cyberveiligheid altijd melden. 

2. Zet cyberveiligheid op de agenda van elke afdeling 

Omdat cyberveiligheid van iedereen is, is het belangrijk om dit bij iedereen op de agenda te houden. Zorg dat elk teamoverleg  of dat nu een klantenservice, afdeling Incasso of onderhoudsafdeling is  cyberveiligheid op zijn agenda houdt. Geef leidinggevenden eventueel een shortlist met basisprincipes van informatiebeveiliging en bespreek het gedrag en mogelijke risico’s daarvan voor de cyberveiligheid. 

3. Zorg voor een open cultuur 

Fouten maken is menselijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er laconiek over moeten doen. Maar een collega moet niet bang zijn om toe te geven dat hij op een verkeerde link heeft geklikt, bijvoorbeeld. Juist wanneer dit snel wordt aangegeven, kan de schade beperkt blijven. Vertelt iemand dat niet, dan wordt het probleem alleen maar groter. 

4. Notificatie bij aanmelden 

Veel bedrijven gebruiken een notificatie wanneer medewerkers zich aanmelden op hun werkplek. In dit bericht worden zij gewezen op het belang van cyberveiligheid en hun verantwoordelijkheden hiervoor. Zo houd je het gemakkelijk onder de aandacht bij iedereen.  

5. Maak rapportage makkelijk 

Zorg dat medewerkers veiligheidskwesties makkelijk kunnen rapporteren. Laat verdachte mails bijvoorbeeld met een druk op de knop doorsturen naar de IT-afdeling. En deel op het intranet een link waar medewerkers vragen of opmerkingen met betrekking tot cyberveiligheid kunnen delen of rapporteren. 

6. Geef het goede voorbeeld 

Goed gedrag wordt vooral geleerd van collega’s en leidinggevenden die het goede voorbeeld geven. Zeker voor teamleiders en andere managers is het extra belangrijk om het juiste gedrag te laten zien als het aankomt op cyberveiligheid. Train hen dus eventueel extra goed, zodat zij dit op hun beurt doorgeven aan de collega’s met wie zij werken.  

Adoptie centraal bij onze IT-oplossingen

Bij WilroffReitsma hebben we naast de techniek en de operationele implementatie ook veel aandacht voor het menselijke aspect van ICT. Hoe gaan medewerkers met cyberveiligheid om? Is er de juiste kennis om goed en veilig aan de slag te gaan? We denken graag met je mee hoe jij en je collega’s veilig en verantwoord omgaan met bedrijfsdata en de ICT-oplossingen in het bedrijf. Adoptie is dan ook het sleutelwoord bij het in gebruik nemen van nieuwe oplossingen.  

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross