Steeds meer klanten beschouwen een duurzame bedrijfsvoering als een zakelijke pre. Ook bedrijven zijn zich in toenemende mate bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door je kantoor duurzaam in te richten geef je een positief signaal af naar je klant én kun je ook nog eens besparen op je operationele kosten. Kantoor verduurzamen gaat je lukken met deze zes tips.
Een van de meest effectieve manieren om duurzaamheid te realiseren is het stimuleren van mobiel werken. Denk aan thuiswerken en samenwerken op afstand. Dat leidt tot minder woon-werkverkeer en een lagere CO₂-uitstoot. Ook het aantal vaste werkplekken wordt verminderd, waardoor de benodigde kantoorruimte kan worden teruggedrongen. Bovendien bespaar je ook nog eens op kosten voor warmte en verlichting. Tel uit je winst.
Door werkplekken als dienst af te nemen optimaliseer je de product lifecycle. Devices worden periodiek op afstand van de laatste updates voorzien, wat de functionaliteit en levensduur ten goede komt. Bovendien wordt het eenvoudiger om devices aan het einde van de levensduur milieuvriendelijk te verwerken. Deze devices worden opgehaald door de leverancier en op veilige en milieuvriendelijke wijze verwerkt door gespecialiseerde recyclingpartijen.
Door te switchen naar de cloud heb je niet langer te maken met lokaal geïnstalleerde software en andere toepassingen. De belasting op je eigen bedrijfsnetwerk neemt daardoor af; je maakt immers gebruik van externe rekenkracht. Dat kan leiden tot een lager energieverbruik en een langere levensduur van je eigen netwerkapparatuur en aanverwante hardware.
Door hardware flexibel af te nemen verleng je de gebruiksduur van je hardwareoplossingen. De hardware wordt namelijk up-to-date gehouden door specialisten. Reparaties en defecten worden snel en op basis van hoge standaarden afgehandeld, waardoor de toestellen langere tijd kunnen worden ingezet. Daardoor wordt de vervangingsvraag lager, waardoor ook op dit gebied duurzaamheid ontstaat.
Je zakelijke behoeften kunnen nog weleens verschillen. Soms heb je behoefte aan meer rekenkracht en devices, de andere keer weer minder. Dan is het wel zo fijn als je flexibel kunt op- en afschalen. Zo zijn je (energie)verbruik en daadwerkelijke behoeften altijd in balans, waardoor je milieubelasting kleiner wordt. Bovendien betaal je zo alleen voor wat je echt verbruikt.
Workshops en trainingen kunnen de bewustwording rondom duurzaamheid onder medewerkers versterken. Quick wins is het toverwoord. Benadruk bijvoorbeeld het belang van afvalscheiding en een minimaal gebruik van plastic. Dat laatste kun je overigens bekrachtigen door het Plastic Pact NL te ondertekenen. Dit is een samenwerkingsverbond tussen onder andere het bedrijfsleven, de overheid en ngo’s, gericht op het sterk terugdringen van plasticverbruik.
Wil je jouw organisatie ook de vruchten laten plukken van een duurzaam kantoor? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten kijken graag samen met jou naar mogelijkheden om je kantoor te verduurzamen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee! Lees ook: Duurzame IT: wat is het en wat levert het op?