fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

ICT Trends 2023 - Werp een blik in de toekomst

Technologie stopt nooit met zich te ontwikkelen. Zo ook op het gebied van de telecom en ICT, wat wij op de voet volgen. Welke trends spelen in 2023 volgens ons een grote rol? Wij hebben het voor je opgesomd en samengevat in vijf thema’s, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

ict trends 20233, duurzaamheid speelt een steeds grotere rol

Duurzaamheid speelt een grotere rol

1) Slimmere inzet van technologie bespaart op energiekosten
Een groot onderwerp van afgelopen jaar is de prijs van energie. Dit is ook de ICT- en telecomwereld niet ontgaan. Om de kosten enigszins te drukken, wordt er meer gebruikgemaakt van een combinatie van kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT). Door apparaten zoals verlichting, de centrale verwarming, computermonitoren en televisieschermen slim in te regelen verbruiken al deze zaken minder stroom, wat weer vriendelijker voor het bedrijfsbudget is.

2) Refurbished hardware als volwaardig alternatief voor nieuw
Ook het gebruik van refurbished hardware zit volgend jaar in de lift. Een refurbished telefoon of tablet is namelijk niet alleen goedkoper in de aanschaf, maar ook veel duurzamer. Omdat er geen nieuw toestel gemaakt hoeft te worden is onder meer de CO₂-uitstoot ook veel lager. Toch ga je er in kwaliteit niet op achteruit: bij refurbished kun je ervan op aan dat alles goed en naar behoren werkt. En dat alles voor een schappelijke prijs.

3) Slimmer werken voor een groenere wereld
De verduurzaming stopt niet bij maatregelen op kantoor. Door je collega’s bijvoorbeeld een dag in de week thuis te laten werken, reduceer je het stroom- en stookverbruik. Daarnaast stoten de auto’s van hen omdat ze niet worden gebruikt geen uitlaatgassen uit. Een ander mooi bijkomend voordeel is dat de verminderde vraag naar een vaste werkplek weer zorgt voor een lagere vraag naar de aanwezige hardware. Zo gaat die weer langer mee, waardoor de aanschaf van nieuwe apparatuur pas op langere termijn nodig is. Boek winst voor het bedrijf, maar vooral voor de natuur.

Flexibeler en completer dan ooit aan het werk

4) De cloudwerkplek wordt completer en mobieler
Het werken via de cloud wordt steeds normaler. Dit heeft met name te maken met de grote ontwikkelingen van de cloudwerkplek. Een goed voorbeeld is het gebruik van Microsoft Teams. Waar deze software ooit als handigheid werd gezien, is ze nu nauwelijks meer weg te denken. Via de app op de laptop maar ook mobiele telefoon of tablet kun je waar je ook bent met collega’s communiceren en bestanden delen. Maar ook veilige en handige diensten zoals de allesomvattende cloudoplossing Portall bieden al het werkcomfort en de flexibiliteit op de werkvloer.

5) Flexibel (thuis) werken is de nieuwe standaard
Over flexibel werken gesproken: de hybride werkplek wint meer terrein dan voorheen. Inmiddels is het steeds meer geaccepteerd om zowel op kantoor als thuis of op een andere locatie door te werken. Dit zorgt niet alleen voor meer aandacht voor de werk-privébalans, maar ook voor een herziening van de bestaande vergaderruimtes. Deze moeten meer worden ingericht op het videovergaderen met collega’s of de klant. Daarnaast is er een aanpassing van flexplekken nodig, volledig op basis van hoe vaak je collega’s thuis of op kantoor werken.

ICT trends 2023, AI speelt een grote rol bij security dreigingen

De grotere rol van veiligheid

6) AI speelt grotere rol in de analyse van securitydreigingen
Het hacken van een digitale dienst is inmiddels veel meer dan een enkele persoon die handmatig wachtwoorden intikt in een inlogvenster. Hackers worden slimmer, vallen secuurder aan en gebruiken agressievere methoden om ‘binnen te komen’. Niet alleen zij zetten meer AI in om te krijgen waar ze naar op zoek zijn. Ter verdediging van deze aanvallen speelt AI een nog grotere rol. Met speciale software kan een aanval terwijl deze plaatsvindt of juist daarvoor al worden bestreden.

7) E-mailsecurity wordt steeds belangrijker (en de oplossingen beter)
Doordat deze aanvallen groeien in zowel inhoud als formaat is het belangrijk om te weten hoe deze worden uitgevoerd. In verreweg de meeste gevallen komt de cybersecurity in gevaar door slechte e-mailbeveiliging. Aanvallen zoals phishing, identiteitsfraude of ransomware zijn serieuze problemen voor bedrijven. Dit is dan ook de reden dat er meer ingezet gaat worden op de beveiliging van het e-mailverkeer. Met scherpere filters, meer geprofessionaliseerde monitoring en zelfs met behulp van AI wordt er harder gevochten tegen de dreigingen die in de mailbox verschijnen.

Verbindingen worden sneller, stabieler en toegankelijker

8) 5G ontwikkelt zich verder voor sneller mobiel internet
Internet via een mobiel toestel wordt meer gebruikt. Dit is niet zo gek: de behoefte om overal waar je maar wilt te werken is door de hybride werkomgeving alleen maar groter. Mede hierom zijn ontwikkelingen voor 5G noodzakelijk. Meer telecomproviders zetten hierop in, zodat verbindingen sneller en stabieler worden dan voorheen.  

9) Glasvezel als basis van internet thuis
Op vele Nederlandse huis- en bedrijfsadressen ligt voor de internetverbinding nog een koperleiding. Toch bereikt deze manier van internetverstrekking het einde van de letterlijke lijn. Door de toegenomen vraag naar capaciteit is er een nieuwe manier nodig. Glasvezel is hierin de toekomst. Deze lijn kan veel meer dataverkeer en capaciteit aan dan de oudere manier. Dit is dan ook de reden dat KPN deze koperleiding uitfaseert, waar dit uiteraard mogelijk is.

ict trends 2023, verbindingen worden steeds sneller en stabieler

IT-versimpeling voor de klant

10) Minder complexiteit ‘aan de voorkant’
Als laatste trend spotten wij dat de IT zoals de klant die kent wordt versimpeld, dus makkelijker, toegankelijker en vooral gebruikersvriendelijker. Dit houdt echter niet in dat de diensten zelf ook minder goed gaan worden. Integendeel: door de implementatie van bijvoorbeeld AI worden processen in sommige gevallen zelfs complexer. Gelukkig is het mogelijk om deze diensten ‘as a Service’ (aaS) bij een MSP zoals WilroffReitsma onder te brengen. Zo ben je ervan verzekerd dat alles op zowel de voor- als achtergrond perfect verloopt, zodat jij je kunt richten op andere belangrijke zaken.

Ga met WilroffReitsma mee de toekomst in

Wij houden alle trends en ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zo kunnen wij onze huidige diensten niet alleen perfectioneren, maar ook voor jou als klant bestendig maken voor de toekomst. Daarom kun je uiteraard ook in 2023 op WilroffReitsma rekenen. Wil je meer te weten komen over een van bovenstaande trends of heb je zelf een andere trend gespot? Wij horen dan graag van je! Neem contact met ons op en wij bespreken met plezier alle mogelijkheden

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross