fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

ICT ontwikkelingen 2020: een update van de belangrijkste trends 

Update: De 10 grootste ICT trends voor 2022 ontdek je in ons laatste trends artikel!

Eind vorig jaar deelden we een aantal ICT trends voor 2020 met je. Nu we halverwege het jaar zijn, is het aardig eens terug te kijken naar de ontwikkelingen. Welke voorspellingen zijn uitgekomen, welke blijven achter en wat zijn de grote verrassingen? We lichten vijf ICT ontwikkelingen 2020 uit!  

Trend 1: Nog grotere focus op security

In december voorspelden we dat security nog belangrijker zou worden in 2020. Dit zou komen doordat ICT steeds laagdrempeliger wordt, waardoor de hoeveelheid digitale data groeit. Tussenstand: Dat het datavolume is toegenomen klopt, maar dat heeft niet zozeer te maken met de laagdrempeligheid van ICT. Door het coronavirus werkte ineens 40 procent van de Nederlandse beroepsbevolking deels of volledig thuis, in plaats van 6 procent in de oude situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) van eind maart. Vanzelfsprekend zorgt dit voor een flinke datastijging, wat de focus op security doet toenemen. Want hoe werk jij veilig vanuit huis

Trend 2: Transparantie rondom dataverwerking

Klanten vinden het steeds belangrijker dat hun data op een transparante manier wordt verwerkt. Organisaties moeten nog beter kunnen aantonen dat ze voldoen aan de GDPR. Dat wees onderzoek van Gartner eind vorig jaar uit. Wat is de huidige stand van zaken? Tussenstand: Hoe dit ervoor staat is wat lastiger te achterhalen. In het kader van klanttevredenheid mag je aannemen dat organisaties hier wel degelijk meer mee bezig zijn. Dat zou alleen maar logisch zijn; organisaties die hier niet in meegaan, lopen al snel het risico het klantvertrouwen te verliezen.

Trend 3: Werkplekken worden nog flexibeler

In december riepen we het al: ‘Zeer waarschijnlijk de grootste van alle ICT-trends dit jaar!’. En wat dacht je van deze uitspraak: ‘Om zakelijk relevant te blijven zullen veel bedrijven de traditionele werkplek in 2020 inruilen voor flexibelere alternatieven.Tussenstand: Nostradamus had het zelf niet beter kunnen voorspellen. De flexibele werkplek is ‘the talk of the town’ in deze tijden. Sterker, het is zelfs een absolute voorwaarde voor de dienstverlening van veel organisaties. De ervaringen onder collega’s en organisaties zijn overwegend positief, blijkt uit onderzoek van het KiM. De verwachting is dan ook dat veel collega’s ook na de crisis gebruik zullen blijven maken van de flexibele werkplek.  De flexibele werkplek of cloudwerkplek of moderne werkplek (geef het beest een naampje) is dan ook een van de meest impactvolle ICT ontwikkelingen van 2020

Trend 4: Beschikbaarheid van 5G

Ook 5G, de revolutionaire mobiele breedbandverbinding, is al even een populair gespreksonderwerp. In 2020 zou deze verbinding beschikbaar worden gemaakt, was het idee. Hoe staat het daarmee? Tussenstand: Vanaf Q3 2020 worden de eerste 5G-frequenties geveild. Pas daarna is het mogelijk om volwaardig van de techniek gebruik te maken. Daar heb je wel een smartphone met 5G-ondersteuning voor nodig. De eerste modellen zijn nu beschikbaar op de markt. Zijn zakelijke smartphones aan vervanging toe? Dan ben je met een 5G-toestel klaar voor de toekomst. Dit is zeker een van de meest spraakmakende ICT ontwikkelingen in 2020! Hoe kijk jij aan tegen het nieuwe 5G netwerk?

Trend 5: Uitbesteden van IT

Nog altijd neemt het aantal bedrijven dat IT-beheer uitbesteedt toe. En er zijn ook steeds meer IT-diensten die uitbesteed kunnen worden. Digitalisering, flexibiliteit, thuiswerken en focus op kernactiviteiten zijn veelgenoemde redenen om IT-beheer elders onder te brengen. Tussenstand: Veel medewerkers geven aan dat ze ook na de coronacrisis deels thuis willen blijven werken. Dat betekent dat beheer steeds vaker via de cloud zal verlopen, in plaats van lokaal. Dat maakt de overstap naar extern beheer ook een stuk makkelijker; beheer hoeft inmiddels niet langer op één locatie plaats te vinden. Sterker, als je de cloudwerkplek ‘as-a-service’ afneemt, is beheer inbegrepen. Zo profiteer je meteen van de voordelen en kun jij je richten op organisatiedoelstellingen.  

Meer weten?

Wat de ICT trends en ICT ontwikkelingen 2020 ook zijn, bij WilroffReitsma staan we voor je klaar met advies en oplossingen op maat. Wil je meer weten over de voordelen van onze dienstverlening voor jouw organisatie? Samen met jou zorgen we ervoor dat jouw IT altijd veilig, snel en gebruiksvriendelijk is ingericht. 

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross