fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

IaaS, PaaS, SaaS: wat is het en welk voordeel bieden deze diensten je?

Wist je dat het afnemen van werkplekken als dienst veel meer omvat dan het leasen van laptops,  smartphones en een service? Via diensten zoals IaaS, PaaS en SaaS neem je ook eenvoudig alle onderliggende tools af, zoals datacenterfunctionaliteit. Maar wat betekenen die exotische termen eigenlijk, hoe verschillen deze diensten van elkaar en welke meerwaarde leveren ze op? Dat zit als volgt:

Wat is Infrastructure-as-a-Service (IaaS)?

IaaS kun je zien als het digitaal afnemen van datacenterfunctionaliteit, waarbij je de benodigde rekenkracht en opslagcapaciteit voor onder andere werkplekken afneemt. Die twee zaken worden typisch geleverd door server- en storageoplossingen. Vroeger moest je deze kostbare hardware vaak zelf aanschaffen en onderhouden, wat aardig wat kennis én investeringen vereist. Via IaaS neem je die functionaliteit via de cloud af als een service.

IaaS biedt dan ook erg veel voordeel. Ten eerste vervallen de forse investeringen vooraf; voor die functionaliteit betaal je voortaan een vast bedrag per maand. Ook het onderhoud wordt je uit handen genomen, zodat je daar geen tijd, kennis en moeite meer in hoeft te stoppen. Daarnaast wordt opschalen veel eenvoudiger én schaal je superflexibel af naar je behoefte. Deze infrastructuur is bovendien uitermate goed beveiligd en wordt constant up-to-date gehouden.

Wat is Platform-as-a-Service (PaaS)?

PaaS biedt een cloudplatform waarop je apps kunt ontwikkelen, testen, beheren en inzetten. Ook alle onderliggende infrastructuren, zoals datacenterfunctionaliteit, zijn onderdeel van deze dienst. Je kunt PaaS dan ook zien als IaaS, aangevuld met tools als ontwikkelsoftware en besturingssystemen. Een bekend voorbeeld van een PaaS-dienst is Microsoft Azure.

PaaS maakt het ontwikkelen en beheren van apps veel eenvoudiger, sneller en efficiënter. Het platform wordt gebruiksklaar geleverd. Je kunt dus meteen aan de slag, zonder dat je technische kennis nodig hebt over de onderliggende infrastructuur. Je kunt je dus helemaal focussen op je apps en zo je collega’s nog sneller en beter van functionele en up-to-date oplossingen voorzien.

Wat is Software-as-a-Service (SaaS)?

SaaS is het afnemen van softwarefunctionaliteit in de vorm van apps. Je investeert dus niet langer in fysieke softwarepakketten of eenmalige licenties, zoals dat vóór het cloudtijdperk gebruikelijk was. In plaats daarvan betaal je een vast bedrag voor het gebruik ervan. In dat bedrag is ook al het beheer inbegrepen, zoals updates, beveiliging en bug fixes. Een mooi voorbeeld hiervan is Microsoft 365, dat app-versies biedt van Microsoft-oplossingen als Word, Excel, PowerPoint en Outlook.

SaaS maakt een einde aan de dure aanschaf en het zelf moeten updaten van software. Apps maken opschalen in gebruik ook veel eenvoudiger, wat handig is als je organisatie groeit. Voor een vast bedrag werken je collega’s altijd met de laatste updates en beveiligingsinstellingen. Zonder dat jij daar omkijken naar hebt. Je collega’s werken daardoor zorgeloos productief en veilig door.

Samen kiezen we de beste oplossing

Deze kenmerken en voordelen zijn slechts het topje van de ijsberg. Natuurlijk vertellen we je graag meer over iedere dienst, en hoe deze jouw organisatie vandaag en morgen sterker maken. Wij kijken proactief met je mee en zorgen ervoor dat jij alles haalt uit jouw digitale transformatie.

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross