fbpx
<  Terug naar nieuwsoverzicht


31/10/2018

Geld en reistijd besparen door thuiswerken

Binnen de EU is Nederland het land waar werknemers de meeste tijd spenderen aan woon-werkverkeer, ofwel het reizen tussen woning en werkgever. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat werknemers gemiddeld 34 minuten onderweg zijn van deur tot deur. Driekwart van deze forenzen doet dit met de auto. Vind je ook dat reistijd als werktijd gerekend mag worden? Wil je ook geld en reistijd besparen?

Reistijd besparen

Een halve werkweek per maand

Gemiddeld reist de Nederlandse werknemer 34 minuten om naar het werk te komen. Een simpele rekensom leert ons dat dit neerkomt op minimaal zes werkweken per jaar. Daarmee borrelt direct de vraag op wat een werknemer allemaal in deze tijd had kunnen doen als ze reistijd besparen. Daarnaast stemt een groot deel van werkend Nederland zijn werktijden af op de drukte op de weg. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 23% van de Nederlanders zich zelfs genoodzaakt voelt om langer door te werken wanneer de reistijd langer uit blijkt te vallen.

Reistijd als werktijd

Of reistijd daadwerkelijk onder werktijd valt lijkt een logische vraag. Sinds 2015 heeft het Europese Hof bepaald dat reistijd tussen cliënten/klanten wel degelijk onder werktijd valt. Daarnaast telt reistijd als werktijd in het geval je:

  • van klant naar klant reist;
  • van huis naar de eerste klant reist (als je geen vaste werkplek hebt);
  • van de laatste klant terug naar huis reist (als je geen vaste werkplek hebt).

Salaris minder relevant

De meerderheid van de Nederlanders geeft aan dat ze liever reistijd besparen dan een hoger salaris. Dit houdt in dat men hun droombaan liever laat schieten wanneer zij hier te ver voor moeten reizen. Met de krappe huizenmarkt zit verhuizen er vaak ook niet in. Voor snelgroeiende bedrijven heeft dit weer als gevolg dat zij zich moeten vestigen in een dichtbevolkte regio (denk aan de Randstad), wat met de stijgende huurprijzen ook verre van wenselijk is. Moet je als bedrijf dan genoegen nemen met een minder geschikte kandidaat?

Reistijd besparen: een moderne werkplek is de uitkomst 

Doordat je tegenwoordig in de cloud overal kunt werken, is het niet meer nodig dat een werknemer elke maand meer dan 20 uur in zijn auto verspilt. Daarnaast zorgt thuiswerken ervoor dat werknemers niet meer gebonden zijn aan een vaste werkplek en daarvoor de weg op moeten. Naast reistijd besparen en reiskosten is het bovendien ook beter voor het milieu. Daarbovenop ervaren werknemers een betere werk-privébalans wanneer zij thuis kunnen werken. Dit leidt vervolgens weer tot een hogere werktevredenheid en mogelijk zelfs lagere verzuimkosten.

Blijf jij nu nog 20 uur per maand rondrijden? Ook oké, maar lees dan:  Hoe mijden jij en je collega’s de drukte op de weg.


Werken in de cloud?

Ontdek Portall!

Veilig en snel werken in de cloud, altijd en overal zonder compromis.

Download de gratis whitepaper en ontdek hoe de Portall cloud werkplek uw organisatie sneller, eenvoudiger en veiliger laat werken.

GRATIS DOWNLOADEN