fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

E-mailfraude voorkomen: lees onze 6 tips!

Het komt vaak voor dat cybercriminelen een zakelijk e-mailaccount weten te hacken. Dit account wordt vervolgens gebruikt om phishingmails of ransomware te verspreiden binnen de organisatie. De schade hiervan kan groot zijn; bedrijfsdata kan worden gelekt of onbruikbaar worden, met alle gevolgen van dien. Toch zijn er meerdere handelingen die je helpen om e-mailfraude te voorkomen. Collega Arno Muste, Pre-Sales Consultant bij WilroffReitsma, deelt zes tips met je.

Gebruik tweestapsauthenticatie

E-mailfraude voorkomen is prima mogelijk. De eerste belangrijke tip om te voorkomen dat buitenstaanders toegang krijgen tot een e-mailbox van jou of je collega’s is het toepassen van tweestapsauthenticatie. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord is er ook een cijfercode of andere combinatie nodig die alleen de gebruiker heeft, bijvoorbeeld doordat deze per sms is gedeeld of via een identifier.

Wees kritisch bij waar je op klikt

Het is belangrijk dat je niet zomaar direct op elke link in een mail klikt. Het is goed om je gezonde verstand te gebruiken bij het lezen van een mail. Als je maar enige twijfel hebt over de echtheid van de afzender of boodschap, doe er dan niets mee en verwijder de mail. Is de mail van een collega en vertrouw je de mail niet? Neem dan even contact op en verifieer het. Lees ook: 7 tips om ransomware te voorkomen

Deel nooit logingegevens met andere personen

Deel nooit je logingegevens met anderen, ook niet met collega’s. Je hoeft er niet van uit te gaan dat zij kwaad in de zin hebben, maar je weet niet altijd hoe iemand deze gegevens opslaat of beveiligt. Je kunt niet het risico nemen dat zij per ongeluk jouw logingegevens kwijtraken of verliezen, met de mogelijke gevolgen daarvan.

Deel nooit wachtwoorden of logingegevens per e-mail

Zorg dat je nooit logingegevens – gebruikersnamen, wachtwoorden – deelt met anderen per e-mail. Sla ook geen logingegevens op in je mailbox. Mocht een cybercrimineel toegang krijgen tot de mailbox met deze gegevens, hebben zij direct informatie over deze accounts.

Zorg voor up-to-date software

Het up-to-date houden van alle software is een belangrijke taak van de IT-afdeling. Zorg ervoor dat zowel de besturingssystemen als de software op de werkplekken voorzien zijn van de laatste updates en patches. Zo minimaliseer je de kans dat er misbruik wordt gemaakt van kwetsbaarheden in de software.

Gebruik goede beveiligingssoftware

Maak gebruik van goede beveiligingssoftware die kwaadaardige software herkent en voorkomt dat deze problemen kan veroorzaken. Schakel eventueel met een deskundig securityleverancier die je op dit vlak gemak biedt en je alle zorgen uit handen neemt.

Slachtoffer van e-mailfraude of ransomware? Helemaal voorkomen van e-mailfraude of ransomware is helaas niet mogelijk. Cybercriminelen vinden elke keer nieuwe mogelijkheden om een bedrijfsnetwerk binnen te dringen of persoonlijke gegevens te stelen. Ben je toch slachtoffer geworden van e-mailfraude en weet je niet hoe je dit oplost? Neem dan contact met me op via arno.muste@wilroffreitsma.nl of bel me op 06-23881082. Ik adviseer je graag over de best mogelijke vervolgstappen.

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross