fbpx
<  Terug naar nieuwsoverzicht


13/02/2020

Duurzame IT: wat is het en wat levert het op?

Duurzaamheid speelt zakelijk een steeds belangrijkere rol. Vanuit de maatschappij klinken steeds vaker signalen om bedrijfsprocessen groener in te richten. Misschien herken je deze trend wel, en wil je er graag een steentje aan bijdragen. Moeilijk? Welnee, je bereikt het al snel met duurzame IT. We vertellen je graag wat dat precies is en wat de voordelen zijn die het je oplevert.  

Allereerst: wat is duurzame IT?

Heel plat gezegd is duurzame IT de verzamelnaam voor producten en processen die de milieubelasting terugbrengen. Voorbeelden zijn energiezuinigheid, het verlengen van de levensduur van IT, mobiel werken en dienstverlening op afstand. Zaken die niet alleen goed voor het milieu zijn, maar ook voor je portemonneeEen aantal interessante tips:  

  • Duurzaamheidstip nr. 1: As-a-Service
    Via As-a-Service-diensten worden je alle lifecycle-werkzaamheden uit handen genomen en met elkaar in balans gebracht. Zorgvuldig afgestemd onderhoud verlengt bijvoorbeeld de levensduur van je IT en verlaagt de vervangingsvraag. En doordat je IT per maand afneemt wordt de hoeveelheid ongebruikte devices binnen je bedrijf ook verminderd. IT is zo veel meer toegespitst op je daadwerkelijke verbruik. Het resultaat: kostenefficiëntie en duurzaamheid.      
  • Duurzaamheidstip nr. 2: mobiel werken
    Ook mobiel werken is een mooie manier om je IT duurzamer in te richten. Ga maar na: je medewerkers staan minder vaak in de file, wat een hoop CO-uitstoot en reiskosten bespaart. Bovendien wordt het aantal vaste werkplekken teruggebracht, waardoor je eenvoudig mindert op energie, verwarming en verlichting. Dat scheelt financieel al snel een slok op een borrel.  
  • Duurzaamheidstip nr. 3: dienstverlening op afstand
    Je gehele IT-omgeving kan tegenwoordig op afstand gemonitord, bijgehouden en geoptimaliseerd worden. Daardoor is er minder behoefte aan zaken zoals support op locatie. Updates en andere beheer- en onderhoudswerkzaamheden worden gewoon via de cloud uitgerold. Dat scheelt direct een hoop vervoersbewegingen, en dus fors minder uitstoot.    

duurzame IT

Duurzaamheid als zakelijke pré

Door de maatschappelijke focus is duurzaamheid steeds vaker een zakelijke prée. Klanten willen zich immers graag identificeren met een bedrijf dat zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemtHet maakt duurzaamheid commercieel interessant; door aan te tonen dat je hier actief mee bezig bent, kun je al snel je bedrijfsimago versterken. En dat is natuurlijk goed voor je sales en marktpositie.     

Aantoonbaar groen bezig

Oké Je hebt je IT zo duurzaam mogelijk ingericht. Een goede zaak, maar hoe toon je dit nu concreet aan? Dat kun je doen door je IT-omgeving te toetsen aan ISO 26001, de internationale ISO-norm voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hierbij wordt je IT-omgeving door een bevoegde organisatie getoetst aan internationale ISO-standaarden. Voldoet je IT aan de richtlijnen, dan ontvang je je ISO-certificaat; overtuigend bewijs van een groene onderneming. 

Meer informatie

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van duurzame IT en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze specialisten. Samen kijken we naar nieuwe manieren om jouw organisatie groener te laten werken. Zo lever je een mooie bijdrage aan een gezondere omgeving voor mens en dier én bespaar je mooi op je operationele kosten.  Lees ook: Zes tips om je kantoor duurzamer te maken

Lees hier hoe je met 6 tips je kantoor duurzamer kan maken