Hoe up-to-date is jouw securitykennis? Dreigingen zoals malware en hacks zullen je bekend in de oren klinken, maar vormen slechts het topje van de ijsberg. Er zijn ook veel dreigingen die een stuk minder opvallen. We zetten een aantal security risico's op een rijtje, en hoe je deze effectief te lijf gaat.
Wist je dat onveilig werkende collega’s de grootste dreiging voor je security vormen? Dit blijft echter vaak onder de radar. Dat komt omdat de aandacht in veel gevallen gericht is op externe dreigingen. Echter, als je collega onveilig werkt heeft al die techniek niet zoveel zin. Hierbij kun je denken aan het gebruik van zwakke wachtwoorden, privédevices op de werkvloer en het downloaden van apps uit onofficiële bronnen. Dat gebeurt overigens meestal onbewust; een workshop waarin je de security risico’s hiervan uiteenzet kan daarom al een hoop leed voorkomen.
Collega’s die niet kunnen wennen aan het zakelijke device, bedrijfs-apps die veel te ingewikkeld zijn, of een onvolledige cloudwerkplek; ze kunnen het gebruiksgemak fors hinderen. Het kan ervoor zorgen dat je collega’s op zoek gaan naar workarounds buiten het zicht van de organisatie. Denk aan het gebruik van eigen, slecht beveiligde devices of apps waarvan je niet weet hoe ze werken. Dat vergroot het risico op datalekken. Je lost dit op door met je collega’s in gesprek te gaan. Zo achterhaal je de problemen en kun je maatregelen treffen. Een voorbeeld is het flexibel afnemen van devices, waarmee je collega’s makkelijker kunt voorzien van een device op maat.
Heb je weleens van het darkweb gehoord? Dit onderdeel van het internet is alleen toegankelijk via speciale browsers. Daardoor is het een populaire plek om gestolen data te verkopen, zoals creditcardinformatie. Identiteitsfraude ligt op de loer. Dat kan leiden tot desastreuze financiële gevolgen die zich jarenlang kunnen voortslepen. Dit soort gegevens wordt vaak buitgemaakt via phishing-mails. Door je collega’s te trainen op herkenning en je mailbox te beveiligen verlaag je deze risico’s.
Om je data zo veilig mogelijk te houden heb je je IT sterk beveiligd. De vraag is alleen, in welke mate? Niet iedere ingang naar je netwerk is even zichtbaar. Denk aan je netwerkprinter. Als deze niet goed is beveiligd staat de deur open voor kwaadwillenden. Ook openbare wifi-netwerken en verouderde software, firmware en apps kunnen risicovol zijn. Het is verstandig om je IT regelmatig eens helemaal na te lopen. Wil je dat liever uitbesteden? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar.
Hoe goed je security ook is ingericht, risico’s kun je helaas nooit 100 procent uitbannen. En dan zijn back-ups wel zo fijn. Hiermee heb je altijd de beschikking over een kopie van je data, bijvoorbeeld na een datalek of ander incident. Zo kunnen je collega’s in ieder geval door blijven werken en is de invloed ervan op je dienstverlening minimaal. Back-ups instellen is niet moeilijk. Werk je in de cloud, bijvoorbeeld op basis van Microsoft 365, dan beschik je automatisch over back-ups in de cloud.
Ben je benieuwd hoe jóúw security nog sterker kan? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden voor je organisatie. We zorgen ervoor dat je security gewoon altijd up-to-date is en jij zo min mogelijk tijd kwijt bent met het beheer ervan. Zo houd je cybercriminelen buiten de deur en werken jij en je collega’s gewoon lekker door.