Grote kans dat er binnen jouw bedrijf bepaalde bedrijfsgeheimen zijn of data is die je liever niet met derden deelt. Is dit toch het geval en is een bedrijfsgeheim gestolen of gebruikt zonder toestemming? Dan heb je als eigenaar meer bescherming om op te treden tegen de andere partij. Op 23 oktober jl. is de Wet bescherming bedrijfsgeheimen van kracht gegaan. We vertellen je kort wat deze inhoudt.
Voor we uitleggen wat er is veranderd, is het goed om ‘bedrijfsgeheim’ te definiëren. Het klinkt misschien wat spannend, maar er wordt in principe elk stukje informatie, elk stukje data van waarde onder verstaan. Een voorwaarde is dat het een geheim is. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsplannen, een bepaald recept, een productieproces, maar ook een klantenbestand kan een bedrijfsgeheim zijn.
Met de nieuwe Wet bescherming bedrijfsgeheimen worden bedrijfsgeheimen beschermd tegen het onrechtmatig verkrijgen, het gebruiken en openbaar maken ervan. Het bedrijf waarvan het bedrijfsgeheim is kan deze acties laten verbieden via de rechter, een schadevergoeding claimen of zelfs een terugroepactie afdwingen van producten die inbreuk maken op het desbetreffende bedrijfsgeheim.
Deze juridische weg bewandelen kan voortaan zonder dat het bedrijfsgeheim bekend wordt gemaakt. Het geheim daadwerkelijk geheim houden tijdens de procedure was voorheen zeer lastig, terwijl het natuurlijk niet voor niets een geheim is.
De extra bescherming vanuit de wet komt wel met een aantal voorwaarden. Er liggen ook bepaalde verantwoordelijkheden bij het bedrijf zelf. Zo moeten medewerkers geheimhouding hebben en moeten er met partners en klanten NDA’s (geheimhoudingsovereenkomsten) ondertekend zijn. Daarnaast moet de IT-beveiliging op orde zijn. Je moet kunnen aantonen dat het bedrijfsgeheim – de data – veilig is opgeslagen en er voldoende maatregelen genomen zijn om het geheim te beschermen.
Natuurlijk wil je sowieso niet dat je bedrijfsgeheimen of andere belangrijke informatie in handen van derden komen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarom blijft het aloude devies: voorkomen is beter dan genezen. Wij van WilroffReitsma zijn geen juridische partij die je helpt bij het opstellen van een geheimhoudingsdocument. Waar we wel goed in zijn is het op orde brengen van jouw IT-beveiliging. Wil je weten hoe je dit doet? Neem dan contact met ons op.