fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Dataveiligheid thuiswerken: De risico’s van thuiswerken (en hoe je deze voorkomt)

Dataveiligheid thuiswerken: ook thuis wil je dat jij en je collega’s zo veilig mogelijk werken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, mits je de juiste maatregelen hebt getroffen. Thuiswerken vergt namelijk net een wat andere kijk op security dan je misschien gewend bent. We vertellen je graag meer over de securityrisico’s die je kunt tegenkomen, en hoe je deze effectief oplost.  

Het belang van security bij thuiswerken 

Thuis maak je waarschijnlijk gebruik van een volledige of gedeeltelijke cloudoplossing. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft 365, waarmee je beschikt over een volwaardig digitaal thuiskantoor. Je werkt daarbij hoogstwaarschijnlijk met een laptop en smartphone, en bovendien volledig online. Dat betekent dat er veel digitale data over de verbinding loopt. Data die niet op straat mag komen te liggen. Om die reden is sterke security ook bij thuiswerken een belangrijke voorwaarde voor de continuïteit. 

Veelvoorkomende securityrisico’s 

Thuiswerken kan met meer risico’s voor de dataveiligheid komen dan je misschien denkt. We lichten er een aantal voor je uit en lichten toe hoe je ze oplost.  

1. Slecht beveiligde wifi-netwerken

Je collega gebruikt waarschijnlijk zijn eigen wifi-netwerk om online te werken. Het is aannemelijk dat dit netwerk minder goed is beveiligd dan je zakelijke. Dat kan hacks in de hand werken. Je collega doet er goed aan regelmatig de firmware van de router te updaten en standaard logingegevens te vervangen. Daarnaast biedt het gebruikmaken van een VPN-verbinding uitkomst om een beveiligde verbinding tussen het bedrijfsnetwerk en de werkplek thuis te creëren, en dat via het publieke internet.

2. Gebruik van privédevices voor zakelijke doeleinden 

Het kan gebeuren dat je collega zakelijke bestanden deelt via een slecht beveiligd privéaccount, omdat dat ‘even makkelijker’ is. Vaak komt dit door onvrede over het zakelijke device. Ook dit kan echter leiden tot datalekken. Je kunt dit oplossen door je collega’s te voorzien van een device dat beter bij hun wensen en taken aansluit. Ook trainingen rondom de risico’s van onveilig werken kunnen de dataveiligheid versterken.

3.Ransomware en phishing via downloads en websites  

Thuis is je collega misschien sneller geneigd om game-apps te downloaden of privé te surfen op het zakelijke device. Dat is helaas niet altijd even veilig. Het kan gebeuren dat er schadelijke software meekomt, zoals ransomware. Ook phishing-e-mails in privéaccounts kunnen tot een hoop ellende leiden. Dit voorkom je door je collega’s te wijzen op de gevaren hiervan. Op technisch gebied is uitbesteed securitybeheer altijd een goede oplossing. Voor het beveiligen van je smartphones raden we een Mobile Device Management-oplossing aan.

4. Verlies, schade en diefstal

Thuiswerken kan het risico op verlies, schade en diefstal vergroten. Denk aan spelende kinderen, een koffiemok die omvalt, of verlies wanneer er buiten in de zon gewerkt wordt. 

Cloudback-ups van je data voorkomen dat je gegevens verloren raken. Hiermee staat je data opgeslagen in een centrale omgeving, die niet gebonden is aan een specifiek device. Een mooi voorbeeld is OneDrive, onderdeel van Microsoft 365. Erg handig!

5. Extra belasting van de infrastructuur

Massaal thuiswerken kan de databelasting op het bedrijfsnetwerk doen toenemen. Als je infrastructuur niet up-to-date is kan dat leiden tot downtime en improductiviteit. En je IT’ers zitten ook thuis, waardoor het even kan duren voor je weer up and running bent. Dit los je heel eenvoudig op door je beheer gewoon bij ons uit te besteden. Wij zorgen ervoor dat je infrastructuur altijd netjes aansluit bij je organisatie. Ook in situaties zoals deze waarin flexibiliteit misschien nog wel belangrijker is dan ooit.  

Veilig binnen blijven doe je zo  

Wil je jouw collega’s ook veilig(er) thuis laten werken? Wij regelen het voor je. Persoonlijk advies, maatwerk en toekomstbestendigheid zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Samen met jou tillen we de veiligheid van je collega’s naar een nog hoger niveau, zodat jullie lekker door kunnen werken. Lees ook: productief thuiswerken met deze handige tips

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross