fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Dit zijn de belangrijkste ICT-trends voor 2022

Niet techniek, maar de mens is het belangrijkste onderdeel van de werkplek. Dat werd in 2021 duidelijker dan ooit. Covid, de thuiswerktrend en de gevolgen daarvan zijn en blijven nog lang voelbaar in de markt. Dat zien we duidelijk terug in de ICT-trends voor 2022. We lichten de tien belangrijkste ICT- trends voor 2022 voor je uit, zodat je in het nieuwe jaar goed beslagen ten ijs komt. 

ICT-trend 1: Security richt zich vaker op de gebruiker zelf

Collega’s moeten overal veilig kunnen werken. Maar niet iedereen werkt op dezelfde locatie of op dezelfde manier. Security van de werkplek wordt daarom steeds vaker op maat ingevuld, bijvoorbeeld op basis van de locatie of identiteit van de gebruiker. Zo is iedere collega beveiligd op een manier die past bij zijn of haar eigen werkwijze. Natuurlijk blijft een 360-gradenaanpak belangrijk om alle securityrisico’s op de radar te houden.

ICT-trend 2: IT-adoptie vast item op de IT-agenda

Nieuwe IT biedt alleen voordelen als je collega’s er makkelijk en succesvol mee kunnen werken. Heb jij je IT-oplossing perfect geconfigureerd, maar weten je collega’s het niet goed te gebruiken, dan is je beoogde efficiencyslag ver te zoeken. Met het toegenomen thuiswerken en bijbehorende oplossingen zoals een cloudwerkplek en Microsoft Teams zal in 2022 IT-adoptie belangrijker zijn dan ooit.

Meer over de voordelen van IT-adoptietrajecten voor jouw organisatie lees je hier

ICT-trend 3: Extra aandacht voor interne informatiedeling

Ook op afstand moeten collega’s toegang hebben tot informatie die belangrijk is voor hun werk. Denk aan belangrijke aankondigingen zoals audits, maar ook werkinstructies en handboeken. In 2022 zal informatiemanagement daarom belangrijker worden dan het al is. Een eenvoudige manier om dat te bereiken is via een intranetomgeving op maat.

ICT-trend 4: Versterk je dienstverlening via totaalervaringen

Klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en gebruikservaring zijn dé ingrediënten voor je dienstverlening. Je versterkt ze alle drie eenvoudig met gebruiksvriendelijke werkplekken, de juiste apps zoals Office 365 en beveiligde verbindingen zoals VPN. Dat zorgt voor veel gebruiksgemak, en dat is goed voor je medewerkerstevredenheid. Onderaan de streep verbetert dit de productiviteit en het klantcontact, en daarmee de klanttevredenheid.   

ICT-trend 5: Train digitale skills van de hele organisatie

Digitale vaardigheden en zelfstandigheid zijn belangrijk bij het thuiswerken. Het up-to-date houden van die skills is dan ook noodzakelijk. Dat kan via gebruikerstrainingen, bijvoorbeeld bij de overstap naar een nieuwe werkplek, en het delen van how to’s via intranet. Ook opfriscursussen en gerichte onboarding-programma’s voor nieuwe collega’s zijn goede manieren om iedereen succesvol met IT te laten werken.

ICT-trend 6: Het moderniseren van verouderde IT wordt belangrijker

Nu we weten dat thuiswerken en flexibel werken een ‘gegeven’ zijn geworden, is 2022 het jaar om kritisch te kijken naar de huidige IT-infrastructuur en hardware. Past deze nog volledig bij de nieuwe manier van werken? Een bekend voorbeeld is de serveroplossing die qua performance, security of duurzaamheid misschien niet gericht is op alle thuiswerkers. De kans is groot dat je te maken krijgt met hoge kosten terwijl de resultaten achterblijven. Dat heeft al snel invloed op je dienstverlening.

ICT-trend 7: Cloudomgevingen worden nog flexibeler

Je cloudoplossing moet zich kunnen aanpassen aan je manier van werken, ook als die verandert. Dat gaat makkelijker met de hybride cloud, die de publieke en private cloud combineert. De public cloud is ideaal voor veelgebruikte apps zoals Office 365 en je hosted telefonie, omdat je snel kunt opschalen in performance en capaciteit. De private cloud is meer geschikt voor het beveiligd opslaan van gevoelige data, zoals financiële gegevens. De juiste inrichting hangt vooral af van jouw wensen.

ICT-trend 8: Focus op het welzijn van collega’s op de radar

Thuiswerken werd lang bekeken door een roze bril. Toch worden de minder prettige kanten steeds zichtbaarder. Denk aan stress door een drukke thuissituatie, en eenzaamheid onder alleenstaanden. Het is heel belangrijk deze ontwikkelingen serieus te nemen en er passende maatregelen aan te hangen. Houd actief contact met je collega’s, bijvoorbeeld via digitale vrijdagmiddagborrels, periodieke teammeetings en informele een-op-een-gesprekken.

ICT-trend 9: Slimmer werken door inzicht in data 

Digitale data maakt in 2022 nog meer het verschil. En het mooie is: er zijn veel handige oplossingen om data binnen jouw bedrijf inzichtelijk te maken. Met Microsoft Power BI zie je bijvoorbeeld of je je salestargets behaalt, of hoe bereikbaar je collega’s zijn. Met Microsoft Power Automate automatiseer je allerlei werkstromen. Denk aan het automatisch opslaan van e-mailbijlagen of het versturen van meldingen bij een verandering binnen een Teams-omgeving. 

ICT-trend 10: Herijking van je cloudstrategie

De afgelopen jaren zijn steeds meer processen naar de cloud verhuisd. Het gevolg kan zijn dat je veel diverse clouddiensten afneemt op verschillende plaatsen en het overzicht langzaam kwijtraakt. Tijd om alles in kaart te brengen en vervolgens je cloudstrategie te herijken. Misschien zijn diverse losse clouddiensten bij één leverancier onder te brengen wat voordeel oplevert qua tijd en geld, of kun je je securityniveau upgraden door andere keuzes te maken. Hoe slim zet jij de cloud komend jaar in?

Zonder zorgen 2022 in met WilroffReitsma

Wat voor ICT-trends 2022 ook mag brengen, met WilroffReitsma als jouw IT-partner hoef jij je om je IT geen zorgen te maken. Wij maken IT simpel, zodat jij er volop de vruchten van plukt. We kijken graag met je mee hoe we jouw IT nog toekomstbestendiger en maatgerichter kunnen invullen. Wil je weten wat we zoal voor je kunnen doen? Neem dan vandaag nog contact op met onze specialisten.

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross