Het is al even een hot topic onder organisaties en klanten: de komst van 5G. De technologie biedt immers revolutionaire nieuwe mogelijkheden rondom mobiel werken en automatisering. Maar er zijn ook kritische geluiden, zoals de veronderstelde gezondheidsrisico’s van deze draadloze verbinding. Een mooi moment om eens objectief te kijken naar de 5G feiten, en de mogelijkheden die het biedt voor je organisatie.
5G is een mobiele breedbandverbinding en de opvolger van 4G. De technologie sluit aan bij ons continu toenemende mobiele dataverbruik als gevolg van digitalisering. 5G komt dan ook met een aantal forse verbeteringen ten opzichte van haar voorganger. Niet alleen wordt data veel sneller en energiezuiniger verwerkt; ook kunnen er veel meer apparaten tegelijk van een 5G-verbinding gebruikmaken. 5G zou daardoor in theorie een volwaardige vervanger van vast internet kunnen zijn.
De snelheid van 5G is een dankbaar onderwerp voor de wildste verhalen. Niet zelden worden snelheden van 10 Gbit/s genoemd. Het is echter belangrijk om theorie en praktijk van elkaar te scheiden. De verwachting is echter dat de werkelijke snelheid rond de 1 Gbit/s zal liggen. Dat is 50 keer sneller dan de gemiddelde snelheid van 4G. Dat zorgt voor bijzonder veel interessante mogelijkheden.
Maar wat wellicht nog belangrijker is: de latency (vertraging van de verbinding) is bij 5G slecht 1 milliseconde. Bij 4G was die nog zo’n 30 milliseconden. Draadloze verbindingen die nagenoeg geen vertraging kennen zullen allerlei nieuwe mogelijkheden bieden.
De extreem hoge snelheid en enorme capaciteit van het 5G-netwerk bieden zakelijk zeer veel mogelijkheden. De koppeling van een groot aantal apparaten kan leiden tot nieuwe kansen waar het gaat om automatisering. Ook de mogelijkheden wat betreft de inzet van kunstmatige intelligentie nemen toe. Denk aan het voorspellen van securityrisico’s. Een ander populair voorbeeld is het autonoom laten functioneren van vervoersmiddelen, systemen en machines op basis van continue data-uitwisselingen.
Een veelgehoorde zorg is dat de straling van het 5G-netwerk zou kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Begin dit jaar bleek deze in ieder geval nog onder de Europese limieten te liggen. Dat meldt het Agentschap Telecom in zijn rapport ‘Verkenning van de blootstelling aan elektromagnetische velden afkomstig van 5G-systemen’. De daadwerkelijke effecten kunnen pas worden gemeten als 5G actief is, maar op basis van deze bevindingen is er nog geen reden tot zorg.
5G bevindt zich momenteel nog in de ontwikkelfase. Diverse providers zijn momenteel op dit moment bezig met het testen, waardoor we nu al mondjesmaat in aanraking komen met de mogelijkheden. Ook zijn de eerste smartphones met 5G-ondersteuning al verschenen op de markt. Toch duurt het nog even voordat we van deze spectaculaire technologie gebruik kunnen maken; de benodigde frequentie voor 5G zal in 2022 beschikbaar worden gemaakt. Vanzelfsprekend houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Na het lezen van alle 5G feiten zal je zien dat onze manier waarop we werken flink gaat veranderen. Wil jij straks als een van de eersten de vele mogelijkheden van 5G in de praktijk ervaren? Wees gerust; wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen je proactief informeren over alle nieuwe kansen. In de tussentijd kun jij je rustig blijven richten op je dienstverlening. Neem hier contact op.