Je leest het overal om je heen en ziet het in het nieuws: de cyberdreigingen nemen toe en de ene hack na de andere vindt plaats. Wat houdt dit in voor jouw bedrijf? Ben je bezorgd over de dataveiligheid bij jou op kantoor? Dan vertellen we je er graag meer over. “Laat data beveiligen je geen slapeloze nachten opleveren, maar houd het wel op je IT-agenda”, zo luidt het advies van Roy van Leeuwen, Pre-Sales Consultant bij WilroffReitsma.
Niet alleen het aantal datalekken door cybercriminaliteit neemt toe, ook de kosten hiervan stijgen al jaren, zo heeft IBM Security berekend. Volgens hen zou een datalek door onzorgvuldig handelen of systeemfouten doorgaans een schadepost van maar liefst drie miljoen dollar opleveren. De afgelopen vijf jaar zouden deze gemiddeld met 12 procent zijn toegenomen.
Roy vertelt: “Datadiefstal vindt in veel gevallen plaats doordat hackers een login weten te hacken. Een verbinding kan nog zo goed beveiligd zijn, als je simpelweg een werkende gebruikersnaam en het juiste wachtwoord bezit, ben je zo binnen.” Volgens F5 Networks bedient driekwart van de gebruikers zich nog altijd van simpele gebruikersnaam-wachtwoordcombinaties voor belangrijke webapplicaties.
Wanneer nieuwsbronnen dan berichten dat in de eerste helft van 2019 60 procent meer wachtwoorddiefstallen plaatsvond in vergelijking met een jaar eerder, dan is het goed dat je je afvraagt hoe veilig jij en je medewerkers eigenlijk écht werken. Zeker als het aantal slachtoffers van wachtwoorddiefstal op 940.000 staat. Data beveiligen wordt dus steeds belangrijker
“Hoe bied je deze toenemende digitale dreigingen het hoofd? Daar is helaas geen eenduidig antwoord voor”, vertelt Roy. “Gelukkig hoef je zelf geen securityprofessional te zijn om stappen te kunnen maken richting een veilige manier van werken. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de do’s en don’ts rondom dataverwerking en leg de processen hieromtrent vast in begrijpelijke documenten. Op die manier ontstaat rechtlijnigheid en bewustzijn rondom het belang van dataveiligheid én zet je een goede stap in het minimaliseren van het risico op datalekken.”
“Naast al die negatieve berichtgeving over cybercriminaliteit is er ook goed nieuws. Dataveiligheid mag dan wel complexer zijn geworden, het kiezen voor dataveiligheid is dat niet. Tegenwoordig worden ICT-diensten steeds vaker ‘as-a-Service’ aangeboden. Aan alles is gedacht, ook aan een goede beveiliging. Als gebruiker hoef je je daar geen zorgen om te maken.”
“Neem bijvoorbeeld Portall, onze werkplekoplossing in de cloud. Deze is gebaseerd op Microsoft 365 en Microsofts cloudtechnologie. De specialisten van Microsoft zorgen ervoor dat de dataverbindingen en de dataopslag volgens de hoogste beveiligingsstandaarden werken. Datzelfde geldt als je communicatieoplossingen zoals Skype for Business, KPN EEN en Vodafone One Net gebruikt. Professionals werken continu aan de dataveiligheid, zodat jij dat niet hoeft te doen.”
Naast dat de verbinding met de server en de opslag van al jouw bestanden in de cloud volgens de hoogste beveiligingsstandaarden is, kun je ook zelf nog extra beveiligingsfeatures activeren. Zo is het mogelijk om je medewerkers via zogeheten two-factor-authenticatie te laten inloggen. Een gebruikersnaam en wachtwoord zijn niet voldoende en moeten worden aangevuld met een derde controlemiddel – zoals een code via sms, een vingerafdruk – om het loginproces compleet te maken.
Ben je benieuwd hoe het gesteld is met de dataveiligheid van jouw bedrijf? Neem dan contact op met Roy of een van zijn collega’s. Zij vertellen je graag over de mogelijkheden, zodat data beveiligen je geen slapeloze nachten zal opleveren. Of lees meer over de meest voorkomende cyberdreigingen.