We vinden het allemaal normaal om onze ramen dicht te doen en de deur op slot te draaien als we van huis vertrekken. We hebben liever geen ongenodigde gasten in ons huis. Helaas zien we deze houding niet altijd als het op bedrijfsdata aankomt. As je een raam open laat staan, is er altijd het risico dat men naar binnenkomt. Dat geldt ook zo voor bedrijfsdata beveiligen. Omdat ‘voorkomen is beter dan genezen’ zeker voor je dataveiligheid geldt, delen we een aantal tips om deze te verbeteren.
Wanneer je ervoor kiest om alle bedrijfsdata centraal op te slaan op één locatie weet je precies wat waar staat. En als je weet waar het staat, kun je het veilig houden. Datacenters voldoen aan de strengste securityeisen die je zelf vrijwel onmogelijk kunt realiseren. Natuurlijk kan het zijn dat je vanwege compliancyredenen bepaalde data lokaal opslaat, maar het aanhouden van de cloud voor je voornaamste werkdocumenten en -bestanden is een grote stap richting betere dataveiligheid. Maak je nog geen gebruik van de cloud? Lees dan hier welke cloud oplossing het beste bij jou past.
Je collega’s gebruiken tegenwoordig laptops, tablets en smartphones op allerlei plaatsen. Verlies of diefstal van deze devices is een risico dat altijd aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat je in dat geval niet met een datalek te maken hebt, kun je een Mobile Device Management (MDM)-oplossing gebruiken. Hiermee kun je toestellen op afstand vergrendelen en eventueel wissen, zodat je er zeker van bent dat data niet in verkeerde handen valt.
Wil je via het openbare internet verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Dan is het gebruiken van een VPN (Virtual Private Network) de veiligste manier om dit te doen. VPN versleutelt het verkeer tussen het apparaat van de gebruiker en het bedrijfsnetwerk. Zo kan niemand het dataverkeer aftappen en uitlezen. De encryptie is zo complex dat er zeer veel rekenkracht nodig is om deze te kraken. En die rekenkracht hebben zelfs de best uitgeruste cybercriminelen niet.
Menselijke fouten zijn de grootste oorzaak (90 procent) voor datalekken binnen organisaties. Je encryptie kan nog zo sterk zijn dat geen computer het in honderd jaar kan kraken. Met een gestolen wachtwoord en gebruikersnaam heeft een cybercrimineel binnen drie seconden toegang. Maak collega’s dan ook attent op de mogelijke veiligheidsrisico’s en vertel ze over de eventuele gevolgen van een datalek. Veiliger werken begint met bewustzijn.
Als bedrijf creëer je meer en meer data en ben je tegelijkertijd steeds afhankelijker hiervan. Je denkt er dan ook liever niet aan dat deze data niet meer beschikbaar is. Daarom is het regelmatig maken van een back-up aan te raden, bijvoorbeeld via de cloud. Mocht er door omstandigheden – bijvoorbeeld in het geval van ransomware - data niet meer beschikbaar zijn, dan kun je met de juiste back-upoplossing snel weer aan de slag.
Wil je bedrijfsdata beveiligen binnen jouw bedrijf zo goed mogelijk inregelen? Dan denken we graag met je mee welke maatregelen de grootste impact hebben voor jullie manier van werken. Neem contact op met onze adviseurs en zet dataveiligheid centraal.