fbpx
Support
Contact
ContactSupport
Nieuws

Anti-Malware: De verschillen tussen malware, spyware, ransomware, virus… Hoe zat het ook alweer?

Weet jij wat spyware is en hoe het precies verschilt van ransomware? En malware, is dat dan weer iets anders? Er verschijnen steeds meer online dreigingen en de onderlinge verschillen en risico’s zijn niet altijd even duidelijk. Daarom geven we je een korte stoomcursus over Anti-Malware zodat je weer helemaal up-to-date bent. Ook geven we je tips om de risico’s van deze dreigingen te minimaliseren.

Anti-Malware – verzamelnaam voor schadelijke software

Laten we bij de makkelijkste beginnen: Anti-Malware. Dit is simpelweg de verzamelnaam voor alle soorten schadelijke software; malware is een afkorting van malicious (kwaadaardige) software. Denk aan ransomware, spyware, virussen, rootkits (software waarmee systemen op afstand kunnen worden overgenomen) en keyloggers (software die toetsaanslagen registreert, dus bijvoorbeeld je wachtwoorden kan meelezen). Malware kan op veel verschillende manieren op je systeem terechtkomen: van kwetsbaarheden in je netwerkbeveiliging en software, tot mail en onveilige apps. Het is dan ook belangrijk dat je security, zoals een antimalwareoplossing, op alle punten bij de tijd is.

Ransomware – malware die je bestanden versleutelt

Eén van de allergrootste ‒ en sowieso meest irritante ‒ dreigingen is ransomware. Dit is de beruchte malware die je bestanden en systemen versleutelt. Pas na betaling van losgeld zouden de bestanden weer worden vrijgegeven, al kun je daar nooit van uitgaan. Ondertussen heb je geen toegang tot je werkplek en kunnen je productiviteit en bereikbaarheid een flinke klap oplopen. Ransomware wordt vaak verspreid via phishing-mails (mails die gebruikers naar een nepwebsite lokken om ze te laten inloggen met hun inloggegevens), die vaak moeilijk als zodanig te herkennen zijn. Train je collega’s op het herkennen van zo’n mail en de eerste winst is al binnen. Daar helpen we je uiteraard graag bij.

Spyware – malware voor datadiefstal

De naam zegt het al: spyware is software waarmee cybercriminelen kunnen rondneuzen in de gegevens op je netwerk. Deze malware wordt op veel verschillende manieren verspreid; via mail, onveilige software en apps, en zelfs via scripts op malafide websites. Spyware kan leiden tot diefstal van informatie, zoals financiële of persoonsgevoelige data. Het kan gebeuren dat die informatie in het illegale circuit wordt verhandeld. Een bekend voorbeeld is het doorverkopen van gestolen creditcardinformatie, wat kan leiden tot identiteitsfraude. Ook voor spyware geldt dat je antimalware altijd up-to-date moet zijn, zodat de kans op besmetting zo klein mogelijk is.

Virussen – malware die je systemen ontregelt

De oervorm van alle computergerelateerde ellende; virussen bestaan al zolang computersystemen gemeengoed zijn. Tegenwoordig worden virussen voor het gemak onder malware geschaard. Alle virussen zijn malware, maar niet alle malware is een virus. Een belangrijke eigenschap van een virus is dat ze zich dupliceren en verspreiden zonder dat je dit doorhebt. Net zoals een virus als de griep, bijvoorbeeld. Computervirussen zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn slechts hinderlijk, andere leggen complete netwerken dagenlang plat. Firewalls en antimalwaretools zijn twee manieren om het risico op virussen en de gevolgen ervan een stuk te verlagen.

Topje van de ijsberg

Deze dreigingen vormen nog maar het topje van de ijsberg. Want wat dacht je van adware, rogueware, Trojaanse paarden, botnets en al die andere dreigingen? Het aantal dreigingen neemt iedere dag toe en  ze zitten steeds ingewikkelder in elkaar. Lastig, maar gelukkig sta je niet alleen in je strijd om deze dreigingen buiten je netwerk te houden. Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen rondom Cybercriminaliteit. 

Blijf weerbaar – besteed je security uit

Voor veel bedrijven is het zelf beheren van security een hele kluif. Het bijhouden van kennis is tijdsintensief en kan al snel behoorlijk duur zijn. Daarom nemen wij dat graag van je over. Tegen een vast bedrag per maand profiteer je van professionele en consequente security. We zorgen ervoor dat anti-malware dreigingen tijdig worden gesignaleerd en onschadelijk worden gemaakt. Zo kunnen jij en je collega’s gewoon zorgeloos door blijven werken.

WilroffReitsma
Bij ons staat één principe centraal: in een wereld met steeds complexere technologie, hangt zakelijk succes steeds meer af van gemak. Daarom doen wij er alles aan om de wereld van IT en Telecom zo simpel mogelijk te maken.

Andere lazen ook

Maak uw IT en Telecom vandaag nog makkelijk

info@wilroffreitsma.nl

Adresgegevens

WilroffReitsma Halfweg
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MKHalfweg
WilroffReitsma Amersfoort
Satelliet 7
3824 MTAmersfoort
KVK 34067050
BTW NL803525928.B.01

Onze Partner

WilroffReitsma & Partners
Toetsenbordweg 55
1033MZAmsterdam
KVK 32169569
BTW NL822145431.B.01

Meer WilroffReitsma

Support op afstand
Open teamviewer
magnifiercross