Dankzij laptops en smartphones werken we steeds vaker buiten de muren van het kantoor. Ook al worden databundels steeds groter, toch is het fijn om bij een klant, onderweg of in het buitenland gebruik te maken van wifi. Openbare wifi-netwerken lijken dan dé oplossing. Ze zijn (vaak) gratis en je vindt ze overal. Handig, maar lang niet altijd veilig. Hackers kunnen zo bij je betaalgegevens, persoonlijke informatie en allerlei accounts. Gelukkig kan je jezelf beschermen. Hoe? Wij delen zeven tips.
We maken er allemaal weleens gebruik van om onze databundel te sparen: openbare wifi-netwerken. In ons favoriete koffietentje, op flexwerkplekken, in de trein of tijdens je vakantie op het vliegveld en in het hotel. Iedereen mag en kan zonder gebruikersnaam en wachtwoord een openbaar wifi-netwerk gebruiken. Doordat een open wifi-netwerk voor iedereen toegankelijk is, is het gebruik ervan nooit veilig. Soms is het nog wel van een wachtwoord voorzien, maar ook dat kan elke bezoeker krijgen. Een hacker dus ook.
Dus zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat. En daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Met speciale software breken ze in op het netwerk en kijken ze mee met je verzonden en ontvangen gegevens. Of zetten ze een nepnetwerk op met een vertrouwde naam, zoals 'FlexplekWifi' of 'SchipholDraadloos'. Waarbij hackers je internetactiviteiten monitoren en je persoonlijke gegevens kunnen stelen. Een ander risico is dat je onbewust malware kunt krijgen. Als gebruiker merk je hier niets van, maar je internet- en dataverkeer gaat wel via het netwerk van de hacker. Waardoor zij deze data kunnen (mis)bruiken om identiteitsfraude te plegen, in te inloggen op je e-mail of Facebook-account en DigiD-accounts kan onderscheppen. Gelukkig kan je de risico’s van een openbaar wifi-netwerk wel beperken.
Soms is de verleiding groot om publieke wifi te gebruiken. Bijvoorbeeld als je amper of geen 4G/5G-bereik hebt. Of als je een kleine databundel hebt. Wanneer je toch besluit om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken, houd dan rekening met de volgende zeven zaken om toch veilig te kunnen internetten.
Bij veel wifi-netwerken krijg je vooraf een inlogscherm te zien. Denk bijvoorbeeld aan ‘Wifi in de trein’ van NS. Voordat je dat netwerk gebruikt, moet je eerst je akkoord geven. Ook wifi in hotels of winkelcentra hebben vaak zo’n inlogpagina.
Krijg je de pagina niet te zien terwijl je hem wel verwacht? Dan heb je mogelijk te maken met iemand die zich voordoet als zo’n gratis netwerk. Zorg dan dat je dit netwerk vermijdt. Twijfel je of je het juiste scherm te zien krijgt? Controleer dan bij een medewerker of het netwerk dat je ziet daadwerkelijk van bijvoorbeeld Starbuck of Schiphol is.
Heb je moeite met het onderscheiden van veilige en onveilige netwerken? Of wil je liever helemaal wegblijven van openbare wifi-netwerken? Maak dan gebruik van mobiel internet. Met een ruime databundel kan je jouw telefoon gebruiken als persoonlijke hotspot. Hiermee verbind je ook je laptop of andere apparaten met internet. Zorg wel dat je een wachtwoord instelt, zodat niet alsnog allerlei andere personen op hetzelfde wifinetwerk zitten. Een sterke versleuteling met WPA3 wordt aanbevolen.
Heb je een kleinere databundel? Gebruik je apps dan offline. Zo kan je de kaarten op je navigatie-apps vooraf downloaden. Maar ook entertainment is vaak offline te gebruiken, bijvoorbeeld via de apps van Netflix, Spotify of Storytel. Als je thuis of op de zaak de benodigde content alvast downloadt, hoef je onderweg geen onveilig wifi-netwerk te gebruiken.
Stel je apparaat zo in dat het niet automatisch verbinding maakt met beschikbare wifinetwerken. Dit geeft je meer controle over welke netwerken je gebruikt én vermindert het risico van onbedoelde verbindingen. Daarnaast adviseren we ook om je lijst met onthouden wifi-netwerken regelmatig op te schonen. Want ook zo voorkom je dat je per ongeluk verbinding maakt met een kwaadaardige kopie.
Om gevoelige informatie af te schermen van hackers en cybercriminelen, kun je ook een VPN gebruiken. VPN staat voor Virtual Private Network en versleutelt en anonimiseert je verkeer. Van je creditcardgegevens bij een aankoop of je BSN bij een inschrijving tot je inloggegevens voor een bepaald account. Met een VPN maak je de kans kleiner dat je gevoelige, zakelijke gegevens worden onderschept door derden op het openbare netwerk. Probeert een internetcrimineel toch nog jouw gegevens te stelen, dan vindt hij alleen versleutelde -en daarmee onleesbare- gegevens.
Ga je toch het internet op, bezoek dan alleen neutrale websites waar je niet hoeft in te loggen en geen transacties plaatsvinden. Denk aan websites met informatie over nieuws, weer en verkeer, zoekmachines, YouTube. Én controleer de url van de website die je bezoekt. Is de spelling juist? Verschijnt er een slotje in de adresbalk van de browser, dat niet rood is? Bezoek altijd alleen websites met een https-adres.
Moet je toch je banksaldo checken, een abonnement afsluiten of een betaling uitvoeren? Gebruik dan de app. Apps als Facebook, internetbankieren en MijnKPN maken namelijk al gebruik van een beveiligd netwerk. Hierdoor worden gegevens die je verstuurt automatisch versleuteld. De hacker kan dan niet zien wat je verstuurt.
Installeer antivirus bescherming op je laptop, telefoon en tablet. Krachtige cyberbeveiligingssoftware heeft de volgende kenmerken:
Een andere manier om je nog weerbaarder te maken tegen cybercrime via een openbaar netwerk is het toepassen van een tweetrapsauthenticatie. Met tweetrapsauthenticatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan het inloggen op de werkplek. Een bekend voorbeeld is het invoeren van een code naast de gebruikersnaam en het wachtwoord.
Zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirusprogramma's en andere apps up-to-date zijn. Op je zakelijke én privé apparaten. Software-updates bevatten vaak beveiligingspatches die kwetsbaarheden kunnen dichten. Wanneer er een nieuwe update is, ontvang je hier altijd een melding van.
Kort samengevat: gebruik je wifi én je apparaten veilig. En attendeer medewerkers op de gevaren van openbare wifi-netwerken. Heb jij jouw cybersecurity wel goed geregeld? En is dit wel goed ingesteld voor alle werkplekken en alle mobiele apparaten? In onze whitepaper lees je hoe jij in een klap vijf keer veiliger kunt werken. En zo je security verbetert voor ál je werkplekken.
Liever direct één van onze IT- en Telecomspecialisten spreken? Neem dan contact met ons op.